hamburger-icon

Kliker.info

Još nema naloga za hapšenje : Iz Tužilatva BiH poručilui da će Dodiku poslati novi nalog za saslušanje !

Još nema naloga za hapšenje : Iz Tužilatva BiH poručilui da će Dodiku poslati novi nalog za saslušanje !

03 Oktobra
19:19 2016

nalog7Nakon što se predsjednik RS Milorad Dodik nije odazvao pozivu na saslušanje o referendumu koje je zakazano za danas iz Tužilaštva BiH su saopštili da će mu biti upućen novi poziv.

“Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti provođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih zbog provođenja referenduma u RS. Osumnjičenom Miloradu Dodiku biće upućen novi poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH”, poručili su iz Tužilaštva BiH.Advokatski tim Milorada Dodika poručio je da se on neće pojaviti na saslušanju u Tužilaštvu BiH te da isključivo pristaju na saslušanje na teritoriji Republike Srpske ili videolinkom.

Tužilaštvo BiH i dalje insistira da Dodik bude saslušan u Tužilaštvu BiH.Podsjećamo, za danas su bili zakazani i protesti boračkih udruženja iz RS pred zgradom Tužilaštva BiH, ali su otkazani jer MUP KS nije izdao dozvolu za bilo kakvo okupljanje građana ispred zgrade tužilaštva.Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovina o njegovooj neustavnosti.

Ustavni sud BiH zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike – neustavan.Ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprijećena kazna zatvora do pet godina.Entitetska Komisija za provođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao Danu RS-a izašlo 55,77 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Organiziranje referenduma su osudile sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i Ambasada SAD-a u Sarajevu.Organiziranje referenduma osudio je i američki State Department.Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku