hamburger-icon

Kliker.info

Još jedna stranka ljevice u BiH: Šta donosi Građanski savez ?

Još jedna stranka ljevice u BiH: Šta donosi Građanski savez ?

21 Maja
20:02 2016

emirfront4Dan nakon što je istekao rok za prijavu političkih stranaka za lokalne izbore, u Sarajevu je održana osnivačka konvencija Građanskog saveza čiji je osnivač nekadašnji potpredsjednik Demokratske fronte Reuf Bajrović. Jasno su poručili kako neće sarađivati sa strankama koje danas čine dio vladajuće koalicije u entitetima i na državnoj razini.

Građanski savez je lijevo orijentisana građanska opcija čiiji je cilj vraćanje dostojanstva građaninu BiH. Ova stranka neće podržati SDA i HDZ, odnosno vladajuće iz RS-a, SNSD i SDS jer su one, kako tvrde u savezu, najodgovornije za stanje u kojem se nalazi BiH.

“Politička platforma stranke je zalaganje za BiH, a principi će biti ‘jedan čovjek, jedan glas’, smanjenje grupnih prava, razvoj ekonomije, podsticanje privatnog poduzetništva te jednakost svih u svakom dijelu BiH”, poručio je predsjednik stranke Reuf Bajrović

Građanski savez podržao je i Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske stranke Srbije.

Ovoj stranci dao sam podršku jer mi izgleda nevjerovatno ono što su uradili i želim im u tome pomoći. Teško je naći motivaciju i vjerovati da je moguće u zemljama kao što su BiH ili Srbija političkim sredstvima doći do ciljeva. Ove stranke ne bi bilo da su ostale, njih više od stotinu, uradile svoj posao”, poručio je Jovanović.

U ponedjeljak će biti i zvanično objavljena lista stranaka i kandidata koje je potvrdio CIK, no neke nove, uglavnom lokalne stranke već su objavljene u javnosti. Poput Snage centra – nove stranke na zeničkoj političkoj sceni koja promovira uglavnom mlađe osobe koje do sada nisu bile politički angažovane ili pak Građanske snage u Tuzli čiji je utemeljitelj, poduzetnik Dejan Pavić, bivši član Inicijativnog odbora osnivanja Demokratske fronte.

U RS Srpska patriotska stranka SPAS ponovo je na okupu. A za naklonost birača borit će se i Uspješna Srpska bivšeg SDS-ovca, Zlatka Maksimovića, dok će nekada SNSD-ova Nikolina Rudić u Laktašima pokušati uvjeriti birače u ideje svoje stranke “Povratak otpisanih”

Stranaka ima previše, no s Vehid Šehić iz Koalicije NVO Pod lupom naglašava kako će se sa većim brojem lokalnih stranaka otvoriti konkretni problemi lokalne zajednice

“Jer možda i ovo pokazuje da polako mnogi izlaze iz apatije u koju smo mi duboku ušli, u prvom redu zahvaljući ovima koji vladaju ovim prostorima. Tako da ne bi sve gledao negativno. Možemo govoriti da je politika danas sigurno najunosnija profesija, no da ne budemo odmah kritični prema velikom broju stranaka. Možda to sutra izrodi i nešto novo , daleko bolje za građane u BiH”, kazao je Šehić.

Inače od 2004. do 2012. godine najviše registrovanih glasača je ispunilo građansku dužnost upravo na lokalnim izborima, na posljednjim je glasalo 56,51 posto birača.

Od ovih izbora kandidatima za vijećnike u lokalnim skupštinama bit će teže doći do mandata jer su usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, koje predviđaju cenzus od 10 posto na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima i to je zapravo jedina novina od 36 amandmana na Izborni zakon a koju je vrijedno spomenuti.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku