hamburger-icon

Kliker.info

Još jedna potvrda velike vrijednosti : Aleksandar Hemon dobitnik nagrade “John Dos Passos”

Još jedna potvrda velike vrijednosti : Aleksandar Hemon dobitnik nagrade “John Dos Passos”

14 Oktobra
02:21 2020

Bh. pisac, publicista i scenarista Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade John Dos Passos za književnost za 2020. godinu. Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji.

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom i Hercegovinom ili Chicagom, koji je postao njegov dom kada je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najpoznatiji Hemonovi romani su Čovjek bez prošlosti i Projekt Lazarus.

Zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao je scenarij za film Matrix 4, koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.

Nagrada John Dos Passos za književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Dodjeljuje se nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me, izazvalo me da vidim svijet iznova”, rekao je Brandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade “Dos Passos”.

Hemon, trenutno profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je u užem izboru šest finalista koje su nominovali članovi žirija za nagradu “Dos Passos”.

Pobjednik dobija honorar i tradicionalno se na proljeće čita u kampusu Longwooda.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku