hamburger-icon

Kliker.info

John Sullivan ohladio Dodika i Čovića : Nema secesije, nema trećeg entiteta

John Sullivan ohladio Dodika i Čovića : Nema secesije, nema trećeg entiteta

17 Decembra
19:49 2018

Zamjenik državnog sekretara SAD John Sullivan nakon posjete BiH ocijenio je neprihvatljivim pozive na secesiju i stvaranje trećeg entiteta, te pozdravio bh. put ka NATO i evropskim integracijama. Pozvao je vlasti da odbace etničke podjele i prihvate put ka napretku koji daje prioritet ekonomskim reformama, zapošljavanju i smanjenju korupcije. Također je rečeno kako SAD i njihovi evropski partneri neće dozvoliti miješanje bilo kakvih sila koje će spriječiti BiH da napreduje u ovim integracijama.

Susjedi BiH napreduju i niko ne želi vidjeti BiH da zaostaje, te je stoga vrijeme da se domaći političari okrenu reformama – NATO i evropskim integracijama, kazao je tokom posjete BiH zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan. Opredjeljenost SAD da bude uz BiH i podrži njen suverenitet i teritorijalni integritet za Sullivana je neupitna.

„Pokušaji da se podrivaju državne institucije, pozivi na secesiju, ili uspostavu trećeg entiteta narušavaju duh i pismo Dejtona i predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije. Ne želim potcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali sada je vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromis i idu naprijed. Kada vlast bude formirana apelujem na vlast BiH da promovira politike koje će dati više šanse građanima za njihov uspjeh i prosperitet i da preduzmu neophodne reforme i da omoguće integraciju u NATO i EU.“ 

Kako javlja RSE Sullivan je pozvao da se prevaziđu i diskriminatorne odredbe u Ustavu BiH, a koje su bazirane na etničkim kriterijima prilikom kandidature na pojedine javne funkcije.

Najavio je kako će SAD raditi aktivnije sa bh. zvaničnicima kako bi se borili protiv vanjskih sila koje aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom, u pogledu unutarnje nestabilnosti.

Na sastanku s članovima Predsjedništva BiH izrazio je nezadovoljstvo zapaljivom retorikom, ali i upozorio da će svaki pokušaj podrivanja biti sankcioniran.

„Zajedno SAD, Evropa i naši drugi partneri čvrsto će se obračunati s onima koji podrivaju ove principe na bilo koji način, a to uključuje, za one koji su najekstremniji u tome, koordinirane sankcije u vezi s njihovom mogućnosti za putovanje i korištenjem privatne imovine.“

SAD naročito imaju interes kada je u pitanju put BiH u NATO, te je rečeno kako su zadovoljni činjenicom da su domaće vlasti prihvatile taj put. Negirao je, međutim, da postoji podijeljenost kada je riječ o odnosu prema NATO koji dolazi iz Republike Srpske rekavši da su bh. vlasti prije 12 godina odlučile da slijede taj put, ali i najavio kako će se suprotstaviti drugima koji sugerišu domaćim političarima kako to nije dobar put, iako nije precizirao o kojim se faktorima radi.

S obzirom da se u Predsjedništvu BiH susreo i sa predsjedavajućim ovog tijela Miloradom Dodikom, Sullivan je naglasio kako to neće promijeniti ništa kada su u pitanju sankcije koje su SAD početkom 2017. godine uvele protiv njega. Sankcije protiv Dodika su, podsjetimo, uvedene zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela vladavine prava i zbog toga što je predstavljao značajan rizik u pogledu opstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Imamo poštovanje prema institucijama ove zemlje i zato sam bio u Predsjedništvu danas, sastao se s gospodinom Dodikom i sa druga dva člana Predsjedništva i razgovarao s njima. Dakle, nema promjene u njegovom statusu prema sankcijama OFAC-a“, kazao je.PROČITAJTE I OVO:

Svježi vjetar na crnoj listi

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan također je pozvao građane da se okrenu budućnosti i politici koja ne vodi etničkim podjelama.

„Apelujem na sve građane BiH da prioritet daju ne zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, nego promoviranju politika koje otvaraju nova radna mjesta, daju im veće šanse, integrisani obrazovni sistem i prosperitet koji žele za svoju djecu i svoje unuke. Smatramo da etničke podjele stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti“, poručio je Sullivan.

Naveo je kako je put na NATO i evropskim integracijama za BiH ispravan, te da će u konačnici dovesti dotle da se BiH osnaži ekonomski, te oslobodi svoj veliki potencijal.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku