hamburger-icon

Kliker.info

Joe Biden : Trumpova retorika odgovorna za pucnjavu u El Pasu

Joe Biden : Trumpova retorika odgovorna za pucnjavu u El Pasu

07 Augusta
15:56 2019

Kandidat Demokratske stranke za nominaciju za predsjednika SAD-a i bivši američki potpredsjednik Joe Biden optužio je u srijedu predsjednika Donalda Trumpa da, kako je rekao, “potiče bijelu nadmoć”, koja se navodi kao glavni uzrok za nekoliko masovnih pucnjava u SAD-u, prenosi Reuters.

Biden (76) je govorio na sastancima za podršku nominaciji u Iowi nakon masovnih pucnjava proteklog vikenda u SAD-u.

“Koliko je daleko Trumpova izjava o invaziji od objave ubojice iz El Pasa da je njegov napad odgovor na latinoameričku invaziju na Teksas? Nisu uopće daleko”, rekao je Biden, sudeći po kopiji njegovog govora, prenosi Tanjug.

U napadu 22 mrtvih

Trumpovi pomoćnici su odbacili mogućnost da je njegova retorika uzrokovala pucnjavu.

Biden je jedan od 24 kandidata koji se bore za predsjedničku nominaciju, a Iowa je među prvim državama koje će glasovati za izbor demokratskog kandidata.

Američki tužitelji podigli su optužnicu za teško ubojstvo protiv Patricka Crusiusa, 21-godišnjeg napadača iz Teksasa, koji je ubio 22 ljudi u robnoj kući Walmart te traže smrtnu kaznu, prenijele su ranije agencije.

Optužnica za teško ubojstvo podignuta je kako bi se mogao zadržati u pritvoru, a poslije će se podizati pojedinačne optužnice za svakog ubijenog i ranjenog.

Vlasti taj napad vode kao slučaj domaćeg terorizma.

Prvobitan broj mrtvih u masovnoj pucnjavi u El Pasu u Teksasu bio je 20, ali je narastao na 22 nakon što su dvije žrtve podlegle ozljedma i preminule u bolnici.

Tužioc će tražiti smrtnu kaznu

Guverneru Teksasa Gregu Abbottu čini se da je subotnji napad zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta za koji vjeruju da je napadačev zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivirano.

Napad je izveden u dijelu grada s većinskim latinoameričkim stanovništvom.

Državni tužitelj John Bash kazao je da će tražiti smrtnu kaznu za osumnjičenika Patricka Crusiusa ukoliko ga se proglasi krivim te da savezne vlasti tretiraju masakr kao slučaj domaćeg terorizma.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku