hamburger-icon

Kliker.info

Joe Biden i Xi Jinping u San Francisku : ‘Osigurati da suparništvo ne preraste u sukob’

Joe Biden i Xi Jinping u San Francisku : ‘Osigurati da suparništvo ne preraste u sukob’

16 Novembra
05:18 2023

Joe Biden je u srijedu jednom rečenicom opisao važnost susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom: “Osigurati da suparništvo ne preraste u sukob”, a Xi je upozorio na “nepodnošljive” posljedice eventualnog sukoba dviju velesila, izvještava France Presse.

Stiskom ruke ispred elitne rezidencije u Kaliforniji, dvojica čelnika nastavila su dijalog prekinut prije više od godinu dana.

Xi Jinping i Joe Biden nisu izravno razgovarali od poduljeg razgovora na rubu sastanka na vrhu G20 na Baliju, nakon kojega su bilateralne veze postajale sve napetije.

Američki predsjednik, koji je bio u pratnji svog izaslanstva, pozvao je u kratkom uvodnom govoru da se konkurencijom upravlja “odgovorno”.

Xi Jinping je pak ocijenio, kako se može doznati iz engleskog prijevoda, da si Kina i SAD ne mogu “okrenuti leđa”. “Planet je dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati”, istaknuo je, dok se dvije zemlje bespoštedno natječu na gospodarskom, tehnološkom, strateškom i vojnom polju.

Joe Biden pozvao je na “zajedničke napore” u suzbijanju trgovine drogom i u upravljanju razvojem umjetne inteligencije.

 

Obojica su podsjetila da je njihovo poznanstvo počelo puno prije dolaska 80-godišnjeg demokrata u Bijelu kuću. “Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni”, rekao je američki predsjednik, dodajući: “Bitno je da se nas dvojica dobro razumijemo”. “Čvrsto vjerujem u svijetlu budućnost naših bilateralnih veza”, rekao je Xi.

(Geopolitika)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku