hamburger-icon

Kliker.info

Joca Amsterdam : Srebrenica nikada nije osvojena nego je prodata u zamjenu za neke „prljave stvari“

Joca Amsterdam : Srebrenica nikada nije osvojena nego je prodata u zamjenu za neke „prljave stvari“

07 Maja
05:58 2009

Sreten Jocić, poznatiji pod nadimkom Joca Amsterdam, trenutno je u pritvoru u Beogradu, brani se šutnjom, a srbijanske vlasti su istragu protiv njega proglasile službenom, odnosno državnom tajnom. On je uhapšen prošle sedmice na zahtjev hrvatskih vlasti koje su ga optužile da je naručio ubistvo zagrebačkog novinara Ive Pukanića. Jučer se u Beogradu tvrdilo da je Jocić za ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića platio milion i po eura.

Kardinal – glavni saradnik

Jocić je jedan od vodećih evropskih mafijaša čiji dosje imaju policije brojnih država i Interpol. Njemu se na teret stavljaju teška krivična djela u Holandiji, Bugarskoj, Belgiji, Njemačkoj, Srbiji, Austriji, Grčkoj, Kanadi, Tajlandu, Južnoafričkoj Republici…Izvori „Sana“ kažu da je istraga protiv Jocića proglašena tajnom upravo iz straha od onoga šta će on reći s obzirom da puno zna, pogotovo o vezama političara i kriminalaca u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.Jocić je iz Srbije, gdje je rođen, otišao u Holandiju prije 25 godina. Nekoliko puta je hapšen zbog kriminala, a jedno vrijeme živio je i u Bugarskoj koja ga je 2002. isporučila Holandiji. Prije dvije godine Holandija ga je isporučila Srbiji i otad je živio u Beogradu gdje je kupio nekoliko firmi. Prije nekoliko mjeseci iznajmio je vilu ratnog zločinca Slobodana Miloševića u beogradskom naselju Dedinje i tu je prošle sedmice uhapšen.Njegov glavni saradnik je bivši obavještajac Slobodan Đurović, 54-godišnji Crnogorac. Tvrdi se da je Đurović čiji je nadimak Kardinal bio upućen u sve poslove Jocića sa drogom, švercom cigareta i pranjem novca i da su kroz njegove ruke prošle sve Jocićeve pare. Inače, Jocić važi za velikog bogataša, ali i osoba koja ne pokazuje s kakvim bogatstvom raspolaže.

Ruski novac i lake dame

Joca Amsterdam je stekao i jake veze u političkim krugovima u regionu i strane obavještajne službe i Interpol povezivale su ga sa režimima Franje Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića i osobama od posebnog povjerenja njih trojice. Te veze Jocić je zadržao i izvjesno je da puno zna o vremenu uoči rata, ratnom periodu i poslijeratnom. U toku rata bavio se švercom cigareta, benzina, kafe i čaja. Obavještajne službe ističu da je on i evropski „kralj heroina“. Navodno, dolazio je nekoliko puta i u Sarajevo gdje ima svoje ljude preko kojih radi sa drogom i cigaretama i preko kojih pere novac.U holandskim medijima često se pisalo o njemu, pogotovo njegovim vezama sa glavnim mafijašem Holandije Klasom Bransmom. Zanimljivo je da je atraktivna, misteriozna i uticajna  Holanđanka Mejbl Vase Smit bila u vezi s tim mafijašem prije nego što će se u nju zaljubiti Muhamed Šaćirbegović, nekadašnji šef diplomatije BiH. Nije tajna da su Mejbl i Muhamed jedno vrijeme bili u strasnoj ljubavnoj vezi.Kada je Bugarska 2002. isporučila Sretena Jocića Holandiji, on je iz zatvora povukao neke svoje veze i tada je iz zatvora za medije iz Amsterdama davao razne izjave i intervjue. Pored ostalog, on je tada kazao da „Srebrenica nikada nije osvojena ni predana nego je prodata u zamjenu za neke „prljave stvari“.Srpski obavještajci su za ogroman novac još puno ranije uspjeli da kupe muslimansku enklavu Srebernicu uz pomoć lakih dama i umijeće pranja novca ruske vojne obavještajne službe GRU – kazao je tada za amsterdamske listove Sreten Jocić, a ta njegova izjava protumačena je kao dokaz da je itekako upućen u ratna zbivanja, ali i poruka političarima iz Srbije i BiH.  (Kliker.info-San)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku