hamburger-icon

Kliker.info

JMBG protesti u Sarajevu: Građani BiH od svjetskih zvaničnika traľe da urazume domaće političare (Video)

JMBG protesti u Sarajevu: Građani BiH od svjetskih zvaničnika traľe da urazume domaće političare (Video)

01 Jula
16:46 2013

Građani Bosne i Hercegovine uputili su danas otvoreno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moonu, Vijeću Evrope, ambasadorima svih drľava svijeta, međunarodnim organizacijama i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.U pismu podsjećaju na zahtjeve nezadovoljnih građana koji su usmjereni na hitno donošenje pravnog okvira za upis novorođene djece u matične knjige, te zahtijevaju odgovornost i to najprije onih koji su svojim ponašanjem uzrokovali ova okupljanja širom zemlje.

U pismu se navodi da enormno visoke plate političara nisu adekvatna nagrada za rezultate njihovog rada, jer su proizvod monopolističkog i sebičnog odlučivanja, te ostvarivanja vlastitog in teresa i koristi."Njihove plate moraju biti znatno sniľene najmanje za 30 posto, a sniľena razlika mora bit preusmjerena u fondove iz kojih će biti plaćeno liječenje teško oboljele djece BiH. Parlamentarci su grubo izignorirali naše zahtjeve i tim činom su pokazali da nisu kredibilni predstavnici građana", navodi se u pismu.Građani pozivaju utjecajne faktore u svijetu da predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti uskrate pozive na sve ranije dogovorene sastanke, konferencije i druge događaje.Tim postupkom, kako se ističe, ove organizacije će pokazati da bh. političari moraju da preuzmu odgovornost prema svojim građanima. Građani su odlučili da im oduzmu mandat, jer ne ľele da ih takvi predstavljaju niti u drľavi, niti u inostranstvu.

"Predstavnici bh. vlasti od danas više nisu predstavnici građana, jer građani su im dali otkaz. Na kraju građani pozivaju sve evropske organizacije da otkaľu planirane zakazane sluľbene posjete našoj drľavi u kojoj više nema legitimnih sagovornika", stoji u pismu.Građani od Valentina Inzka zahtijevaju brisanje odredbe Ustava BiH prema kojoj se duľnosnicima na drľavnom nivou za vrijeme obnašanja funkcije ne mogu umanjiti naknade koje primaju za svoj rad, a koji je Inzko ignorirao.Građani su izrazili uvjerenje da je i Inzku poznato da su oni danas, svojim zastupnicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini dali otkaz, da su odlučili da im oduzmu mandat, te da im uskrate kredibilitet, jer ne ľele da ih predstavljaju niti u drľavi ni u inostranstvu."Svjedoci ste jedinstvenog fenomena u svijetu, da predstavnici građana u zakonodavnoj vlasti bjeľe od odgovornosti i svojim neradom vrijeđaju svakog građanina i građanku ove zemlje. Vas ponovo pozivamo na reakciju i intervenciju u pravni sistem BiH, nadajući se da Vašim nedjelovanjem nećete stati uz rame bh. parlamentaraca", navodi se u pismu. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku