hamburger-icon

Kliker.info

JMB protesti : Viąe hiljada građana ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

JMB protesti : Viąe hiljada građana ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

11 Juna
12:56 2013

Hiljade demonstranata iz svih gradova Bosne i Hercegovine, okupilo se danas ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu traľeći hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB). Broj demonstranata iz minuta u minut se povećava.Glumci, pjevači, knjiľevnici i druge poznate bosanskohercegovačke ličnosti došli su danas kako dali podršku zahtjevima više hiljada građana iz cijele Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku bude usvojen Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB), te da izraze svoj bunt zbog stanja u toj zemlji, izvještava reporter agencije Anadolija. Uz pištaljke, trube i vuvuzele građani poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva. Damir Imamović pjevao je demonstrantima pjesmu ”Zemljo moja” i ”Da sam ja neko” od grupe Indexi. I dalje je blokirana glavna sarajevska ulica koja vodi prema središtu grada. Demonstranti i dalje pristiľu iz Sarajeva, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine. „Jedinstveni matični broj da bi svako bio svoj", „Budi dio promjene", „Svi za JMBG"  neki su od transparenata koje demonstranti nose. Neki od organizatora izrazili su nezadovoljstvo današnjom odlukom PIC-a da usvajanje Zakona, ipak, ostavi vlastima na drľavnom nivou, te su poručili da će ostati ispred bh. institucija dok ne bude usvojeno trajno rješenje.

Podrška iz Švedske                   Podrška protestima u BiH stiľe iz svih dijelova svijeta, a na adresu redakcije portala Oslobođenja stigla je i slika nastala ispred Ambasade BiH u Stockholmu. Sarajlijama su se pridruľili i građani Mostara, Banja Luke, Zenice, Prijedora. Demonstranti poručuju bh. političarima da neće otići dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni te da više neće biti nijemi na njihov nerad. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) rano jutros je odrľao vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da nadleľne drľavne vlasti trebaju podhitno pronaći rješenje za zakon o JMBG na drľavnom nivou. Kako je u izjavi za medije rekao glumac Feđa Štukan, jedan od organizatora demonstracija, protesti će trajati „do iznemoglosti" ili ”dok se stvari ne poprave”.

Poziv Inzku                                       „Odluka Vijeća za implementaciju mira (PIC) da se ne nameće Zakon o JMBG, bila je očekivana. Ali i mi, i PIC i čitav svijet smo svjesni da naši političari nemaju nikakav kapacitet da riješe stvari u korist naroda. Mogu da je riješe samo u svoju korist. Nemaju ni intelektualni kapacitet, niti bilo kakvu ľelju da ovom narodu bude bolje", kazao je Štukan. Ako PIC i Valentin Inzko, kazao je Šutkan, ne ľele da pomognu ovom narodu, postoji narod koji ľeli da mu bude bolje i kako će sami nešto morati uraditi. „Mi ostajemo ovdje godinama. Dok ne promijenimo nešto. Dalje ćemo vršiti pritisak na Inzka. On ima bonske ovlasti i mogućnosti, preuzeo je odgovornost na sebe. Obećao je građanima pred 30 kamera i ima to da izvrši. Vijeće za implementaciju mira neka ide kući. Ljudi koji ne ľele da rade za ovu drľavu, neka idu kući", rekao je Nihad Aličković, jedan od organizatora skupa, prenosi Anadolija. Pozvao je Valentina Inzka da se obrati demonstrantima i sam kaľe da nije uradio ono što je obećao.

Zahtjevi demonstranata            Demonstranti traľe formiranje drľavnog Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo liječenje građana koji ne mogu dobiti medicinski tretman u BiH, kao i da se parlamentarci i drľavni ministri odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist tog fonda. Na protestima su se okupili mnogobrojni roditelji, studenti i nezadovoljni građani, a podršku im pruľaju udruľenja nezaposlenih, poljoprivrednika, akademska zejednica, taksisti. Današnje okupljanje je nastavak protesta koji je počeo 5. juna kada je grupa građana, izrevoltirana ugroľavanjem ľivota tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice zbog nedonošenja spomenutog zakona, automobilima blokirala izlaz iz garaľe zgrade Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH. Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi. Drľavni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta proveli su 15 sati u zgradama, nakon čega im je put vani, oko četiri sata ujutro, narednog dana, prokrčila policija. Među današnjim zahtjevima je i onaj da demonstranti koji su učestvovali u blokadi ne budu krivično gonjeni, te da ne budu izloľeni represiji vlasti. Iz Parlamentarne skupštine istaknuto je da je danas uobičajen radni dan te da nikome nije sugerirano da ne dolazi na posao, a pojedini uposlenici koji se nalaze u zgradi za Fenu su kazali da nema puno radnika u zgradi, što znači da mnogi nisu ni došli na posao.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku