hamburger-icon

Kliker.info

Jeziva parada i poruke : Slavlje i nove prijetnje u Srebrenici nakon presude Šešelju (Video)

Jeziva parada i poruke : Slavlje i nove prijetnje u Srebrenici nakon presude Šešelju (Video)

31 Marta
20:32 2016

parada1Oslobađajuću presudu Haškog tribunala izrečenu Vojislavu Šešelju , optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, simpatizeri njegove Srpske radikalne stranke su slavili vožnjom kroz Srebrenicu i prijetnjama klanjem, navodi lokalno stanovništvo.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru kaže da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati.

“Ovo je zaista paradoks. Da se danas na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici dešava ovako nešto, da ljudi otvoreno prijete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla”, poručuje Duraković.

Načelnik općine Srebrenica navodi da je pokušao kontaktirati komandira lokalne policije, kako bi reagirali na drske prijetnje, ali i kako bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni, međutim nije dobio nikakav povratni odgovor.

“Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu sa nišana trebala skinuti riječ ‘genocid’, poslani su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prijete novim klanjem, nema nikakve reakcije”.

Duraković govori da se njemu i predsjedniku lokalnog medžlisa javljaju zabrinuti građani, koji traže utjehu, ali i zaštitu. “Teško je nekog utješiti, kad smo svi u istoj situaciji”, dodaje.

Damir Peštalić, glavni imam u Srebnici, rekao je za Al Jazeeru da simpatizeri Šešeljeve stranke nekoliko sati kruže po Srebrenici, ali i da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju.

“Narod je zabrinut zbog ovakvih stvari, nije nikome lako. Pogotovo što se ovo i ranije dešavalo. Nadamo se da će se nadležni organi početi baviti svojim poslom i da će se pozabaviti ovim ozbiljnim problemom. Ovakve incidente treba što prije sankcionisati, kako se ne bi ponavljali.”

Glavni imam u Srebrenici navodi da je u trenutku razgovora dio radikala bio parkiran 30-ak metara od policijske stanice, ali da nije bilo nikakve reakcije predstavnika reda i zakona.

Peštalić podsjeća da Islamska zajednica, ali i svo lokalno stanovništvo, nakon genocida u Srebrenici ulaže velike napore u suživot, ali da ovakvi incidenti otežavaju taj proces.

Nove prijetnje

Srebreničani, mahom u strahu da govore imenom, navode da vozila sa simpatizerima Srpske radikalne stranke kruže od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare, gdje su ukopane hiljade žrtava genocida. Stanovnicima prijete novim klanjem i upućuju psovke.

Iako su u početku radilo o samo dva vozila, navode da se kolona radikala polako povećava. “Zadnji put kad su prošli, bilo je pet-šest vozila. Sve ih je više pri svakom prolasku”, kaže jedan mještanin.

Kako kažu Srebreničani, zasad nema reakcije policije. “Vidjeli smo dva policajca kako lagano šetaju, ali nisu nikog pokušali zaustaviti, a kamoli spriječiti da prijete klanjem.”

Ono što je pozitivno u ovako tužnoj situaciji, kaže on, jeste što slične reakcije nema među lokalnim srpskim stanovništvom. “Kako možemo vidjeti, radi se samo o ljudima iz Bratunca. Mi i Srbi ovdje normalno živimo.”

Načelnik Ćamil Duraković kaže da je današnji dan primjer paradoksa života u Srebrenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Kada je bilo izricanje kazne Radovanu Karadžiću, premijer Srbije Aleksandar Vučić se žalio da je bezobziran izbor datuma, jer se taj dan obilježavala godišnjica bombardovanja NATO-a u Srbiji i Crnoj Gori. Na 13. godišnjicu prve dženaze i uspostave Memorijalnog centra nam se ponovno šalju poruke, iste koje su se slale 1992. godine. To je zaista paradoks.”

Duraković dodaje da je Vučić obećavao da će zaštititi Srbe u BiH, ali da sada ostaje da se vidi da li će štititi one koji prijete novim klanjem, ili će štititi stanovništvo koje je preživjelo genocid.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku