hamburger-icon

Kliker.info

Jerlagić nosilac liste za Parlament BiH: Još uvjek nejasno vraća li se Silajdžić na političku scenu?

Jerlagić nosilac liste za Parlament BiH: Još uvjek nejasno vraća li se Silajdžić na političku scenu?

07 Jula
15:02 2014

AmerSZBIH111Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kazao je danas Agenciji FENA da u Centralu Stranke za BiH ovih dana pristižu liste s terena iz svih kantona, iz svih regionalnih kantonalnih vijeća za sve nivoe vlasti, kako je Stranka za BiH i najavila da će imati svoje kandidate.- Sjednica Predsjedništva Stranke koja će definitivno potvrditi sve liste bit će održana 12. jula , gdje ćemo potvrditi sva imena koja dobijemo s terena – kazao je Jerlagić.Po njegovim riječima, Stranka za BiH će ispoštovati zakon i procent žena na listama će biti u skladu sa zakonom, kao i mladih.

Upitan da li se može govoriti o konkretnim imenima na kandidatskim listama, posebno o kandidatu Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH, Jerlagić je odgovorio da to još ne mogu reći.Dodao je da će 12. jula definitivno potvrditi i ime kandidata Stranke za BiH za člana Predsjedništva BiH.- Nosioce pojedinih lista, za Parlamentarnu skupštinu BiH, Narodnu skupštinu RS-a, federalne liste itd. također ćemo u konačnici definirati 12. jula – kazao je Jerlagić.Naveo je da će, kada je u pitanju izborna jedinica Kanton Sarajevo i Bosanskopodrinjski kanton, nosilac liste za ovu izbornu jedinicu za Parlamentarnu skupštinu BiH biti on.Od 2. do 14. jula je rok za podnošenje kandidatskih listi za predstojeće opće izbore u BiH.

S obzirom da je već objavljeno na kojoj listi će se naći aktuelni predsjednik Stranke, ostaje otvoreno pitanje kandidata za člana Predsjedništva BiH. Na proljeće ove godine iz Stranke za BiH uputili su svom nekadašnjem predsjedniku pismo u kojem ga mole da se vrati u politiku, što ne bi bio prvi put nakon što se već nekoliko puta povlačio sa političke scene pa se vraćao.Azra Hadžiahmetović, poslanica SBiH u Predstavničkom domu PSBiH u izjavi za NAP tada je kazala da unutar stranke ima mnogo zahtjeva za povratak Silajdžića u SBiH i da su se zahtjevi manifestirali na različite načine.

“Bilo je dakle i to pismo podrške, ali generalno veliki broj članstva želi povratak gospodina Silajdžića u aktivan politički život, što bi bilo jako dobro”, kazala je Hadžiahmetović dodajući da je odluka isključivo na Silajdžiću.On je tada kazao da nema ništa s pozivom, ali nije ni negirao aktivni povratak u politiku. U intervjuu za SB iz 2011. pak, kazao je kako se ne vidi ni na jednoj listi 2014.: “Ne vidim, da budem iskren. Imam puno godina i imam puno prijeđenog puta. Meni je žao što se onda dogodio aprilski paket i to me vratilo u politiku. Nisam mogao gledati jednu nepravdu koja je učinjena BiH, i o tome nećemo pričati, o genocidu, jer ispada da je to retorika. Da dodam, često se kaže “Harisova retorika” i izjednačava me se sa Dodikom, ali se uvijek pitam ima li itko od tih koji tako pričaju da dođe i da mi kaže ijedan primjer bilo kakve nacionalističke izjave, bilo čega. Koja retorika? U UN-u sam govorio o genocidu, o tome da je međunarodna zajednica priznala grešku”, kazao je tada. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku