hamburger-icon

Kliker.info

Jerko Ivanković-Lijanović : Mi u NSRZB nismo pohlepni za foteljama

Jerko Ivanković-Lijanović : Mi u NSRZB nismo pohlepni za foteljama

15 Oktobra
02:00 2008

 Mnogi su vašu stranku proglasili velikim iznenađenjem izbora, ostvarili ste jako dobre rezultate u nekim općinama. Jeste li osobno zadovoljni ili ste očekivali i više?
Izborni rezultati su i nas iznenadili. Mi smo očekivali uobičajen rast koji imamo od izbora do izbora, koji se kretao oko 100 posto, ali ova put, u odnosu na općinske izbore prije četiri godine, naš je rast bio oko 300 posto. Znači da smo dobili tri puta više glasova nego prije četiri godine. Očito naša principijelna politika koju vodimo od osnutka stranke, a koja zagovara jedan novi način političkog organiziranja u BiH i koja promovira ekonomski razvoj dobiva potporu kod velikog dijela građana.

 No, neizbježna je priča o kupovini glasova za koju se optužuje vaša stranka. Istina nitko ne donosi konkretne dokaze, ali se pojavljuju u medijima priče o nekim akviziterima koji su za vas, navodno, kupovali glasove, pa se još i žale da im nije plaćeno. Što je s tim?
Pa stvar je opće poznata jer se o njoj govorilo i za vrijeme kampanje. Gubitnici izbora uvijek traže alibi i razloge zašto su izgubili izbore pa optužuju one druge za razno razne stvari. Ja u državnom parlamentu zagovaram zakon o uvođenju obveznog glasovanja, da građani BiH ne da samo imaju pravo nego i obvezu glasovanja. Smatram da našu mladu demokraciju trebamo poticati da bi ju koristili kao alat kojim ćemo bolje uređivati svoj život. Jedini demokratski alat je izlazak na izbore i tim putem izabrati političko vodstvo.

Predlažem i pokrivanje troškova u iznosu od 100 KM onima koji su izašli na izbore. Na takav način bi se osigurao veći izlazak na izbore i korištenje, kao što rekoh, demokracije kao alata. To je dalo povoda da se sada govori o našoj kupovini glasova, ali stvari su transparente, a ja ću ustrajati na tom zakonu i vjerujem da će doći do usvajanja tog zakona.

 Drugim riječima, ovo što ste rekli, znači da vi odbacujete optužbe o kupovini glasova? Nikakvih sto maraka niste davali glasačima?

Ponavljam mi to radimo transparentno, a stvari se možda miješaju i oko plaćanja promatrača koji se uobičajeno na dan izbora za posao koji obavljaju plaćaju sa sto maraka.
Pa nas neki prozivaju da nismo platili promatrače sto maraka. Kad se obrade izbori i vid jesu li oni kvalitetno obavili posao promatranja, onda se promatrači uredno plate. I s time se cijela priča pokušava dovesti u svezu s kupovinom glasova, ali to su dvije stvari koje se sa iznosima poklapaju i možda stvaraju zabunu. No, i tim promatračima će sve biti plaćen o kada se utvrdi jesu li kvalitetno obavili posao. Lijanovići nikome nisu ostali dužni pa neće ni u buduće.

 Znači, možemo po vašim izjavama, zaključiti da niste kupovali glasove?
Znači mi to radimo transparentno u zakonodavnoj proceduri i zagovaramo da se to tako riješi i ustrajat ćemo na tome jer sam uvjeren da je to pravi način za uređenje bh društva.

 Može li se taj vaš prijedlog ostvariti financijski, jer u slučaju sto postotnog odziva, to bi iznosilo oko 300 milijuna maraka po izborima?
Primjedbe u Parlamentu su se najviše odnosile na to, jer se većina slagala da bi bilo dobro imati obvezno glasovanje, ali kao nema novca za to. No, ja sam i to potkrijepio činjenicama i dokazima.

BiH će ove godine imati deset milijardi maraka deficita, pa ako bismo samo jedan posto smanjili taj deficit i ostavili novce u BiH mogli bismo pokriti troškove izlaska birača na izbore. Jer objektivno bi oko dva milijuna birača svako dvije godine izlazilo na izbore, što znači da treba osigurati oko 200 milijuna KM.

 Predsjednik vaše stranke kazao je da je on za to da se istraži svaka kupovina glasova, posebice ona proračunska?
Evidentne su činjenice da se pred izbore krpe rupe, proširuju ceste, da se ljudi voze službenim vozilima institucija u stranačke svrhe, da se razni ručci plaćaju novcima iz proračuna, što je u biti kupovina glasova proračunskim novcem na nezakonit način.

Tu bi sigurno bilo prostora kada bi istražni organi pogledali putne naloge načelnika, vijećnika, premijera, ministara, kada bi se analizirali utrošci proračunskih sredstava od općina pa nadalje u tom razdoblju pred izbore. Pa biste vidjeli da je sve tempirano za razdoblje pred izbore, a moglo se raditi puno ranije, što bi bilo i ekonomičnije, jer kada svi nešto žele uraditi pred izbore veća je potražnja pa se i cijena povećava.

 Vaš rezultat je ponajviše iznenadio u Mostaru jer u tom gradu niste imali izražene kampanje kao u Širokom Brijegu ili Grudama. Kako to objašnjavate?
Evidentno je da je NS RZB u Mostaru prepoznata kao izlaz iz situacije u kojoj se Mostar našao. Grad Mostar 18 godina je grad slučaj, počevši od samog Statuta pa do upravljanja gradom. Građani su željeli promjene.

Mene posebno raduje da smo u Mostaru dobili glasove i na lijevoj i desnoj obali, što je prvi takav slučaj u Mostaru. Mislim da je to za Mostar izlaz iz trenutne situacije, a to je da imamo jednu politiku u koja može Mostar od grada slučaja izvući u grad primjer.

 No, sada je situacija komplicirana. HDZ najavljuje svog gradonačelnika, ali vašu stranku mnogi ocjenjuju kao presudan čimbenik. Što ćete učiniti?
Mi smatramo da Mostar mora dobiti novu politiku i uspješnog gradonačelnika. Mi ćemo kao višenacionalna stranka ponuditi tri kandidata. Marka Gilju iz reda hrvatskog naroda, iz srpskog Milorada Batilja, te iz bošnjačkog Jasnu Lizde.

Tako ćemo omogućiti da može doći i do izbora gradonačelnika Hrvata, jer stranke s hrvatskim predznakom mogu izabrati kandidata kojeg mi imamo. Ponudit ćemo novi pristup u vođenju grada, a vidjet ćemo hoće li naš koncept dobiti potporu. Nemamo ništa protiv da SDA i HDZ postignu dogovor i da izaberu gradonačelnika.

 Postoji li mogućnost da NSRZB podrži Ljubu Bešlića kao gradonačelnika?
To nije isključen ako bi se prihvatilo da se provede program naše stranke u Mostaru. Mi u NSRZB nismo pohlepni za foteljama. Nama nije presudno tko će ta osoba biti nego što će raditi.

 Kako gledate na situaciju u općinama ZHŽ-a. Iz HDZ-a poručuju da s vama neće u koaliciju, s druge se strane spominju moguća prestrukturiranja vlasti i na višim razinama, čvrsta suradnja dvaju HDZ-a itd. Što očekujete?
Mi ne isključujemo nijednu koaliciju. Nije nam bitno koja je stranka nego kakav će program podržavati.

Razumijem one koji izjavljuju da s nama neće u koaliciju jer su, i od nas, izgubili izbore pa ih drže još te post izborne frustracije. U narednim ćemo danima procijeniti gdje i s kime ćemo provesti programe u pojedinim općinama, ali ne robujemo tome da budemo u vlasti. Mi smo spremni i časno obaviti posao opozicije, jer je i taj segment bitan skoro kao i vlast.
Što se tiče viših razina, tj. ZHŽ-a, moguće je da svaka stranka u suradnji s HDZ-om BiH napravi novu koaliciju, ali mislim da do kraja vladavine ove koalicije do toga neće doći. S druge strane smatram da će se svaka stranka koja uđe u koaliciju s HDZ-om BiH nestati s političke scene, jer se politička scena dijeli na dvije polovice, a HDZ je sigurno jedna od njih, i sve stranke s hrvatskim predznakom koje dijele isto biračko tijelo kao i HDZ bi, kao što je to HSP u Hrvatskoj, izgubile svoje biračko tijelo.
Takav slučaj nije s NSRZB jer mi imao sasvim drukčiju politiku i nemao isto biračko tijelo tako da naši koalicijski partneri ne trebaju strahovati od takvog epiloga. Tomislav Kvesić (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku