hamburger-icon

Kliker.info

Jeremy Corbyn novi vođa britanskih laburista : Uvjerljiva pobjeda deklariranog socijaliste i poštovaoca Karla Marxa !

Jeremy Corbyn novi vođa britanskih laburista : Uvjerljiva pobjeda deklariranog socijaliste i poštovaoca Karla Marxa !

13 Septembra
00:37 2015

Corbyn12Jeremy Corbyn, deklarirani socijalista i poštovatelj Karla Marxa, izabran je za vođu britanske opozicijske Laburističke strane, a takav rezultat mogao bi Britaniju činiti još sklonijom napuštanju Evropske unije, pišu agencije.

U pobjedničkom govoru 66-godišnji Corbyn zahvalio je na izboru i pozvao na “bolje i pravedno društvo”, a za njega je glasalo 59,5 posto čime je pobijedio u prvome krugu, prenose agencije AFP i Reuters.

Izraziti ljevičar Corbyn se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Država, predstavlja se kao zaštitnik najsiromašnijih i predlaže bolju raspodjelu bogatstva i povećanje poreza za bogate i za preduzeća.

Corbynomics, zaštitnik siromašnih i izbjeglica

“Torijevci su iskoristili ekonomsku krizu 2008. da nametnu užasan teret najsiromašnijima u zemlji”, rekao je i dodao: “Sit sam socijalnog čišćenja Londona što provodi vlada torijevaca”.

Pozvao je konzervativnu vladu premijera Davida Camerona i da pokaže više “sućuti” za izbjeglice koji traže azil u Evropi u čemu podržava Njemačku koja je najavila prihvat 800.000 izbjeglica u 2015.

Najavio je i da će učestvovati na protestu kasnije u subotu u Londonu u korist boljeg prihvata izbjeglica.

Corbynov ekonomski program britanski mediji nazvali su “Corbynomics” i, dok protivnici nazivaju “nevjerodostojnim” taj program, podržalo ga je četrdesetak ekonomista i osudilo napade medija koji su naklonjeni desnici.

Oprost od Iraka za britansku intervenciju

Vegeterijanac Corbyn gorljivi je pacifist, protivnik sadašnjeg ustroja NATO-a, aktivan u organizacijama Stop the War i kampanji za nuklearno razoružanje, jer nuklearno oružje smatra preskupim i opasnim te želi uklanjanje britanskih nuklearnih podmornica Trident.

Želi u bliskoistočne mirovne pregovore uključiti palestinski pokret Hamas i libanski šiitski Hezbollah, a ranije je najavio i da bi mogao zatražiti oprost za britansku intervenciju u Iraku postane li lider laburista.

Pristaša socijalno osjetljive Evrope, iako je euroskeptik, Corbyn se nije potpuno izjasnio hoće li zagovarati izlazak Velike Britanije iz EU na referendumu kojeg je konzervativna vlada obećala do kraja 2017.

Jeremy Corbyn želi ostanak monarhije, ali ograničenja kraljevskih ovlasti.Izjašnjava se za nekažnjivost posjedovanja kanabisa, a od nedavno i za sredstva javnog prijevoza isključivo za žene kako bi se ograničili seksualni napadi i zlostavljanje žena.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku