hamburger-icon

Kliker.info

Jens Stoltenberg kod Schmidta: Puna podrška putu BiH u NATO

Jens Stoltenberg kod Schmidta: Puna podrška putu BiH u NATO

20 Novembra
12:18 2023
Danas je u prostorijama OHR-a u Sarajevu Visoki predstavnik Christian Schmidt ugostio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga odakle su poslali zajedničku poruku.

Prvo je izlaganje imao Christian Schmidt koji nije krio svoje zadovoljstvo ovim sastankom.

“Saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a”, rekao je Visoki predstavnik u BiH.

Također, sličnih je viđenja bio i generalni NATO sekretar.

“Hvala gospodinu Schmitu na prijemu. Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije. NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed”, istakao je Stoltenberg.

Nakon BiH, Stoltenberg će narednih dana posjetiti i druge zemlje Zapadnog Balkana, a nakon Sarajeva otputovat će na Kosovo gdje će se sastati sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

Podsjetimo, Stoltenberg se u nedjelju na radnoj večeri sastao s članovima Predsjedništva BiH, a planirani su susreti sa vojnim i međunarodnim zvaničnicima i to u NATO bazi u Butmiru.

(Kliker.info-Vijestia)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku