hamburger-icon

Kliker.info

Jelko Kacin: Beograd umjesto nebeske Srbije pažnju poklanja zemaljskoj Srbiji

Jelko Kacin: Beograd umjesto nebeske Srbije pažnju poklanja zemaljskoj Srbiji

15 Maja
07:54 2013
Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za zapadni Balkan Jelko Kacin pozdravio je danas u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) održavanje trilateralnog samita Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

– Dobro je da Srbija sve više i više učestvuje na sastancima na kojima raspravljaju o tome šta ih sa drugim državama povezuje, šta ih udružuje i omogućava bolju ekonomsku i socijalnu perspektivu. U tom smislu ja vidim sve pokušaje pa i tu trilateralu sa Turskom, koja je velika, ekonomski moćna i odgovorna zemlja. Turska je u prošlosti bila faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, a u buduće sa svojim značajnim ulaganjima može dosta doprinijeti brzom ekonomskom i socijalnom oporavku svih ekonomija i država zapadnog Balkana, kazao je Kacin za agenciju Anadolija.

Komentirarišući probleme u implementaciji sporazuma između Beograda i Prištine na sjeveru Kosova, Kacin je istakao da je ovo prvi put poslije više decenija da ”Beograd umjesto nebeske Srbije pažnju poklanja zemaljskoj Srbiji”.

– Pažnju poklanjaju ekonomskim i socijalnim problemima i izazovima, preživljavanju privrede i zato se takva promjena ne može desiti preko noći i za mjesec dana. Zamjenik premijera Aleksandar Vučić je bio na Kosovu i tamo se vidjelo da je srpska zajednica podijeljena. Ne samo na one sjeverno i južno od Ibra, što je već poznata podjela, pa ih se često nazivalo i kosovskim Srbima, dok su Srbe na sjeveru uzimali za svoje i sve što je napravljeno do sada u velikoj mjeri je bilo posvećeno Srbima na sjeveru. E, sada se pokazalo da je i sjever Kosova podijeljen. Na one konstruktivne, koji su usmjereni ka budućnosti, i na onaj dio koji ne želi nikakve promjene, jer je do sada bio na vlasti ili blizu vlasti. Šira scena, interesi Srbije i evropskog puta Srbije ih ne zanimaju baš mnogo, tvrdi Kacin.

Treba, kazao je, biti realan i priznati da sadašnje srpsko rukovodstvo iskreno zalaže da se do sredine juna, kada treba donijeti odluku, stvore uslove e za implementaciju dogovora.

– Sadašnje srpsko rukovodstvo vidi to kao izazove, suočava se sa izazovima i bori se, stvara javno mnijenje i mijenja javno mnijenje. Vidite da je Srbija u posljednjoj godini dana toliko napredovala da je svima jasno da bi u slučaju referenduma udobna većina Srba glasala za budućnost. To govori o tome da je situacija u Srbiji sazrela da se suoče sa glavnim izazovima, a ti izazovi su ekonomski i socijalni. Tu je i problem pravne države jer bez funkcionisanja pravne države nema stranih ulaganja i pravne sigurnosti za strane ulagače. Znači ta zemaljska Srbija ima prave izazove i prioritete u ovom momentu. Oni koji žive u nekim drugim vremenima i imaju neku sasvim svoju, izolovanu percepciju, sada su na mukama. Zato su i reakcije nekih dosta nervozne pa i grube, smatra Kacin.

Dodao je da oni na sjeveru Kosova koji imaju takve stavove ”prave korake u korist vlastite štete”.

– Jer napadi na srpsko rukovodstvo koje je, ipak, smoglo snage za tu državničku pozu i državnički odgovoran pristup, zapravo još više marginalizuje i pravi manje relevantnim nego bi oni mogli biti, podcrtao je Jeko Kacin.

Komentarišući činjenicu da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik angažovao protiv sporazuma Beograda i Prištine, te da je čak koristio mitingaše na skupu u srbijanskoj prijestolnici, Kacin je komentarisao tvrdnjom da ”ne želi na bilo kakav način voditi propagandu u koristi tog gospodina”.

– Jer, mislim da je što se tiče budućnosti Srbije i implementacije dogovora i dijaloga između Beograda i Prištine naprosto nevažan, rekao je Kacin, prenosi agencija Anadolija.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku