hamburger-icon

Kliker.info

Jelena Trivić: Ukupan dug RS skoro sedam milijardi KM

Jelena Trivić: Ukupan dug RS skoro sedam milijardi KM

03 Avgusta
16:04 2019

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavila je podatke o ukupnom dugu ovog entiteta, te podatke, kako je kazala, relevatnih republičkih institucija u vezi sa platama, brojem zaposlenih i ekonomskom stanju u zdravstvu.

“Dug samo sedam bolnica, sa 140 miliona KM porastao je na 185 miliona KM što je rast preko 30 odsto u samo devet mjeseci. Dakle, ne da nisu zaustavili krvarenje zdravstvenog sistema nego je rast još brži”, kazala je Trivić.

Kako javlja TV N1 objasnila je da je Republika Srpska prekoračila zakonsku granicu o ukupnom dugovanju:

“Ukupan dug Republike Srpske nije 5,8 milijardi KM nego skoro sedam milijardi KM što je 70 odsto BDP-a RS, a po kriterijumu iz Zakona o dugu i garancijama kriterijum za ukupan dug je 60 odsto. Znači mi prelazimo taj dug uveliko.”

Trivić je ocijenila da je priliv od investicija u RS u iznosu od oko 120 miliona KM na nivou statističke greške.

“Učešće investicija u bruto domaćem proizvodu RS je oko 15 odsto, sve ispod 20 odsto je katastrofalno”, rekla je Trivić uporedivši pritom procenat ovog bh. entiteta u odnosu na ulaganja u zemljama u okruženju – Albanija 22 odsto, Hrvatska 20 odsto, Slovenija 21 odsto.

Na kraju, prosječna plata prema njenim saznanjima za jun je bila 910 KM uprkos najavljenoj prosječnoj pladi od 1.000 KM, a pokrivenost potrošačke korpe u junu bila je ispod 50 odsto.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku