hamburger-icon

Kliker.info

Jednostavna računica : Dužnosnicima se ne isplati ništa mijenjati u BiH

Jednostavna računica : Dužnosnicima se ne isplati ništa mijenjati u BiH

03 Aprila
16:20 2013

Smrtonosna kombinacija političke i ekonomske krize drma BiH, valja sve pred sobom, kraj joj se ne vidi, a državnim dužnosnicima nikad bolje nije bilo. Baš zbog toga oni i vrte državu u krug, rješenja niti traže niti izlaze nalaze, ali su im puna usta priča o interesima građana koje vide samo s prozora svojih luksuznih ureda ili kroz prozore službenih limuzina. Svjesni da bi svaka ozbiljnija promjena i reforma mogla poremetiti njihove pozicije, zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH i državni ministri zadržavaju status “quo” jer im je to jedino jamstvo da će zadržati plaće i privilegije koje im donose funkcije. Svakako da ni entitetski i županijski parlamentarci i ministri nisu izuzetak – i oni se trude što više zakomplicirati situaciju, kad zatreba, i namjerno se međusobno posvađaju huškajući pri tome građane jedne na druge uz obilato pozivanje na “zaštitu mog naroda” kako bi zadržali postojeće stanje. Prijeđimo s ovog uopćenog raporta iz BiH na konkretan.

Puni džepovi           

Božo Ljubić, Denis Bećirović, Milorad Živković, Dragan Čović, Sulejman Tihić i Ognjen Tadić su članovi Kolegija Parlamenta BiH što znači da oni upravljaju najvišim zakonodavnim tijelom u državi. Osnovna mjesečna plaća njih šestorice je ista – 4134 marke. Na to se dodaje 0,5 posto za svaku godinu radnog staža. Uz to primaju mjesečni paušal od 712 maraka, naknadu za rad u komisijama koja samo po jednoj komisiji iznosi 475 maraka mjesečno, topli obrok od osam maraka po danu, zatim još drugih nadoknada i naknada… Svi oni, osim Tihića, zato što živi u Sarajevu, imaju i naknadu za odvojeni život u iznosu od 400 maraka mjesečno, naknadu za zakup stana u Sarajevu od 500 maraka, naknadu za prijevoz, za posjete obitelji…

I to nije sve – svaki od njih ima plaćene troškove mobitela do 1000 maraka mjesečno i po 1000 maraka svakog mjeseca koje mogu potrošiti na eprezentaciju, od toga polovicu u Parlamentu, a polovicu gdje god hoće!Svega 95 maraka niža je osnovna plaća 22 zastupnika i izaslanika Parlamenta BiH koji su predsjednici parlamentarnih komisija i klubova zastupnika ili naroda. Na tom platnom popisu su Emir Kabil, Mirsad Đugum, Drago Kalabić, Krstan Simić, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević, Mate Franjičević, Niko Lozančić, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Mirza Kušljugić, Hasan Bećirović, Danijela Martinović, Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Halid Genjac i Amir Fazlić. I njima se na osnovnu plaću dodaje 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, obvezno naplaćuju i paušal od 712 maraka mjesečno, topli obrok, naknade za prijevoz, za odvojeni život, za posjete obitelji, za zakup stana… Imaju pravo na plaćene troškove mobitela od 150 maraka mjesečno i reprezentaciju do 200 maraka po mjesecu.

Gladni i siti

Ostali zastupnici i izaslanici imaju osnovnu mjesečnu plaću od 3991 marku, paušal, topli obrok, naknade za rad u komisijama od po 475 maraka mjesečno… I kad se sve zbroji, ispada da zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH imaju mjesečna primanja teška između 6000 i 7000 maraka! Svaka sjednica jednog ili drugog doma košta oko 90.000 maraka, a svaki parlamentarac koji ne živi u Sarajevu za dolazak na zasjedanje dobiva dnevnicu u iznosu od 25 maraka. Sve se to plaća iz državnog proračuna.
Osnovne plaće zastupnika i izaslanika entitetskih parlamenata iznose oko 3000 maraka i kada se tome dodaju paušali i mnoge naknade, ispada da svaki od njih svakog mjeseca u džep stavi blizu 5000 maraka.Mjesečna primanja državnih ministara – članova Vijeća ministara BiH premašuju iznos od 5000 maraka. Tu negdje su i primanja entitetskih ministara.

Usporedbe radi, u siječnju je prosječna bruto plaća u BiH iznosila 1294, a neto plaća bila je 829 maraka. Mjesečna primanja radnika u proizvodnji iznose 500 do 600 maraka, ali su te plaće uglavnom neredovite i nesigurne za razliku od zajamčenih i sigurnih za državne i entitetske dužnosnike. Prošle godine oko 70.000 radnika je dobilo otkaze, a ovog trenutka u BiH je bez posla oko 550.000 građana. BiH je po službenim statistikama svrstana među 20 najsiromašnijih država svijeta – u našoj zemlji svaki šesti stanovnika ode na spavanje gladan!I tako će u BiH biti sve dok državni dužnosnici novcem poreznih obveznika dobivaju sve što požele. Oni su i najplaćeniji u regiji i među najplaćenijim su u Europi. Upravo zato je danas najunosnije biti zastupnik i ministar. U drugim europskim zemljama sve je drukčije, primjerice, njemački parlamentarci imaju maksimalno dva puta veća primanja nego što iznosi prosječna plaća. A ona vrijedi 1412 eura mjesečno. A koliko naši parlamentarci i ministri rade i koliko su uradili, najbolje svjedoči situacija u kojoj se BiH nalazi.

Otpremnina zastupniku Krstanu Simiću

Krstan Simić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, nedavno je otišao u mirovinu. Njemu je iz državnog proračuna isplaćeno 28.476 maraka na ime otpremnine.Bez obzira što je otišao u mirovinu, Simić je ostao državni zastupnik i zadržao je sve financijske i ostale privilegije, a iz proračuna BiH isplaćuje mu se novac u visini razlike između zastupničke plaće i mirovine.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku