hamburger-icon

Kliker.info

Jednim pozivom i vi postajete donator :Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka čekaju dozvolu za gradnju roditeljske kuće

Jednim pozivom i vi postajete donator :Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka čekaju dozvolu za gradnju roditeljske kuće

26 Jula
05:21 2013
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH završava poslove u vezi papirologije kako bi napokon do kraja godine započeli sa radovima na izgradnji roditeljske kuće. Završena je korekcija plana i u toku je izdavanje potrebnih dozvola za početak građevinskih radova.
 – U posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirane su i ubrzane aktivnosti, neke procedure su pojednostavljene i sa pregovora se prešlo na konkretne stvari. Lokacija za izgradnju roditeljske kuće je u krugu Pedijatrijske klinike što je jako dobro jer roditelji neće gubiti vrijeme na putovanje od bolnice do smještaja i nazad.

Prema prvome projektu, odnosno idejnom rješenju za izgradnju kuće će nam biti potrebno oko 700.000 KM, rekao nam je Fikret Kubat, potpredsjednik Udruženja i dodao da na računu Udruženja već ima oko 350.000 KM koje su donirali građani.  Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH ima preko 300 članova i finansira se isključivo donacijama humanista kao i brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje. Osnovano je s ciljem pronalaženja najboljih načina i mogućnosti u liječenju djece oboljele od malignih bolesti, stručne i materijalne pomoći obiteljima-porodicama oboljele djece od malignih bolesti na ovim prostorima koja u konačnici treba potpomoći kreiranju shvatanja o potrebi pomoći ugroženoj djeci u najkraćem mogućem roku. Samo jedan od projekata Udruženja je izgradnja roditeljske kuće, jer su potrebe za smještajem roditelja oboljele djece u Sarajevu velika.

Troškovi života            U posljednje vrijeme primjetan je porast svih malignih oboljenja, tako da se godišnje, u prosjeku, na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu liječi do 60 mališana iz svih krajeva BiH. Kako je liječenje težak i mukotrpan proces, i zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu, te mnogo materijalnih sredstava, a oboljela djeca dolaze sa svih krajeva BiH i različitog su materijalnog stanja, jedan od gorućih problema sa kojim su se roditelji susretali bila je nemogućnost kontinuiranog boravka uz bolesno dijete, a održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost izliječenja.

 – Cjelokupan proces liječenja i oporavka traje do pet godina. Troškovi života porodica se skoro dupliraju, a 80 posto porodica su materijalno ugrožene. Trenutno su roditelji smješteni u stanu veličine 70 kvadrata što je zaista nedovoljno. S obzirom da je dokazano kako porodična atmosfera pozitivno utječe na proces liječenja daćemo sve od sebe da svakom djetetu omogućimo prisustvo roditelja bez obzira na materijalno stanje i grad iz kojega dolaze, istakao je Kubat. S obzirom da je skupljeno samo pola od ukupne potrebne cifre za izgradnju, građani na broj  090/292-014  mogu donirati 3 KM. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku