hamburger-icon

Kliker.info

Jedni slave ubistvo, drugi oplakuju rađanje: Na današnji dan ubijen Đinđić, rođeni Dodik i Mladić

Jedni slave ubistvo, drugi oplakuju rađanje: Na današnji dan ubijen Đinđić, rođeni Dodik i Mladić

12 Marta
16:05 2016

09.03.2001, Berlin, Berlin, Germany - Zoran Djindjic, serbischer Ministerpraesident der Bundesrepublik Jugoslawien. 00M112016CARO.JPG GT, Image: 141207614, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Na današnji dan 12. marta 2003. ubijen je prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke dr. Zoran Đinđić. Ubijen je na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Ostao je upamćen kao lider koji je uspio sa vlasti skinuti Slobodana Miloševića, čija je politika ’90-ih odnijela stotine hiljada života u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu ali i u samoj Srbiji, piše agencija Patria.

Ubistvo Đinđića, koji je porijeklom Bosanac, ocijenjeno je kao političko ubistvo. Nekoliko osoba za koje se smatra da su učestvovali u atentatu na Đinđića je uhapšeno i osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne, ali sami nalagodavci nikada nisu otkriveni, ili njihova imena barem nisu javno otkrivena.

Zanimljo je da na isti dan kada je ubijen Đindić, 12. marta, rođendan slave Milorad Dodik i Ratko Mladić. I jedan i drugi ostat će zapisani crnim slovima u historiji srpskog naroda. Dodik je bh. entitet Republika Srpska, kojim upravlja već više od deset godina, u potpunosti opustošio ekonomski, dok se Mladiću, bivšem general Vojske Republike Srpske sudi pred Međunarodnim sudom u Hagu za najstravičnije zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovni. Konačna presuda Mladiću će biti izrečena do kraja ove godine.

Analitičari ocjenjuju kako su i Dodik i Mladić velika mrlja srpskog naroda, jedan iz perioda rata, drugi iz perioda mira.

Politički analitičar iz Banja Luke Srđan Puhalo rekao je kako 12. mart pojedini Srbi slave zbog ubistva, dok drugi tuguju zbog rađanja.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku