hamburger-icon

Kliker.info

Jedinstveno selo u BiH : Bošnjaci i Srbi u Baljvinama kod Mrkonjić Grada oduvijek žive zajedno i nikada nisu bili u sukobu (Video)

Jedinstveno selo u BiH : Bošnjaci i Srbi u Baljvinama kod Mrkonjić Grada oduvijek žive zajedno i nikada nisu bili u sukobu (Video)

03 Novembra
21:20 2014

baljvine9Priča iz kraja gdje centralna Bosna polako prelazi u Krajinu. Selo Baljvine kod Mrkonjić Grada, u bh. entitetu Republika Srpska, opisuju kao jedinstveno mjesto u Bosni i Hercegovini.Bošnjaci i Srbi tamo dugo žive zajedno i nikada nisu bili u sukobu. Pričaju da se nikada nisu ni sporili na sudu te da jedni drugima znače više od susjeda.”Na obroncima Čemernice, visoko iznad kanjona Vrbasa… To je mesto sačuvanih stećaka, jedne od najvećih misterija bosanskohercegovačke istorije. Tu blizu 150 stanovnika Donjih i Gornjih Baljvina čuva svoje višedecenijsko prijateljstvo”, javlja  reporterka  Al Jazeere Nataša Krstin.

Narod lijepo živi

Među njima i Šaban i Radovan. U ratu nisu bili na suprotstavljenim stranama, već u svom mikrosvijetu, bez podjela. Njihovo selo upravo je po tome poznato. Bošnjaci i Srbi ovdje su se oduvijek međusobno poštovali i pomagali.Radovan Tešanović, stanovnik Gornjih Baljvina, kaže: “Ja to ne smatram nikakvim čudom. Narod lijepo živi. Ja ne pamtim, a ni moj did, on je drugo godište bio, prenosio je to na nas sve, prič'o je da i u onom prošlom ratu nije bilo nikakvih problema između ova dva sela.”Šaban Mešić, stanovnik Donjih Baljvina, govori: “Naši ti Srbi, recimo, oni su se bojali da će i nas pobiti kao i njih. Krenuli su da bježe i nama, haj'te i vi. Vojska došla i mi izašli i…”

Dokle smo došli…

Poslije rata se među prvima u selo vratio Šefik Čaušević. Radio je u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali ovakvo zajedništvo, kaže, nije vidio. Nije mu jasno zbog čega.”Zar on nije čovjek k'o i ja? Pogledajte dokle smo došli, koliko su ljudi stagnirali. Kad jedan objekat, jedna sinagoga, crkva, džamija… traje petsto godina i sad se ruši. Onda pogledajte dokle smo dorasli, a sad se smatra da smo stigli, da je civilizacija na nivou”, priča Čaušević.Osnovnu školu u selu Baljvine danas pohađa samo desetak učenika. Svi sjede zajedno u školskim klupama.Mještani ovog sela čude se kada čuju da u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine postoji sistem nazvan “dvije škole pod jednim krovom”. Kažu, to kod njih nikada nije bilo i nikada neće biti. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku