hamburger-icon

Kliker.info

Jedinstven stav Ivanića, Bosića i Čavića : Savez za promjene odbio Dodikov poziv na sastanak

Jedinstven stav Ivanića, Bosića i Čavića : Savez za promjene odbio Dodikov poziv na sastanak

08 Oktobra
15:14 2015

SzP1Predsjednici stranaka okupljenih u Savezu za promjene odlučili su danas na sastanku da se neće odazvati pozivu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je zakazan za sutra u Banjaluci, javlja novinar „Nezavisnih“ .

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a kazao je da Savez za promjene konstatuje da predsjednik RS u prethodnom periodu nije ispunjavao obaveze iz Ustava RS da svojim djelovanjem izražava državno jedinstvo RS već je radio sve suprotno i svojim djelovanjem izazvao i produbio državno nejedinstvo u  Republici Srpskoj.

Stav predsjednika stranaka okupljenih u Savez za promjene je da razlog takvog djelovanja vlasti u RS na čelu sa Miloradom Dodikom da se pokuša zamagliti činjenica da su Republiku Srpsku doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, te da korupcija i kriminal razjedaju temelje RS.

„U ovakvim okolnostima ne postoje uslovi za civilizovan i produktivan dijalog sa predsjednikom RS, zbog čega se stranke iz Saveza za promjene neće odazvati pozivu na sastanak za koji nije definisan ni dnevni red“, rekao je Bosić.

Bosić je rekao da će Savez za promjene tražiti od Vlade RS i institucija da se uspostavi mehanizam koordinacije između predstavnika RS koji djeluju u institucijama BiH i Vlade RS.

Kako je naglasio te koordinacije do sada nije bilo.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a rekao je da poziv na sastanak koji je uputio Milorad Dodik ne garantuje da je predsjednik RS odlučio da počne djelovati na ustavan način pogotovo jer je i nakon njegovog poziva nastavljeno iznošenje laži i neutemeljenih optužbi od strane predstavnika SNSD na račun predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH.

Ivanić smatra da sastanak sa predsjednikom RS ne bi donio ništa novo, jer, kako kaže Ivanić, nema uslova za konstruktivan dijalog.

„Mene ne interesuju manipulacije i ne želimo biti dio tih manipulacija“, rekao je Ivanić.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a kazao je da ne  misli da Savez za promjene treba mijenjati stav zbog „laži koje su prevršile mjeru“ i da ih je predsjednik RS na najružniji način okvalifikovao.

„Nije nam potrebna politička debata jer neće proizvesti rezultat“, smatra Čavić.

Lider radikala Milanko Mihajilica rekao je da je zajednički stav opozicije u RS da je stanje u RS nepodnošljivo i da će se u toku jeseni opozicija angažovati da se riješi to stanje i da se očekuje aktivnije djelovanje opozicije u NSRS.

On smatra da je vlast u RS odgovorna za stanje u RS u zadnjih 10 godina.Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska smatra da je predsjenik RS prekršio svoju ustavnu nadležnost, da treba predstavljati jedinstvo u RS.

Svi lideri Saveza za promjene kazali su da sa radošću očekuju posebnu sjednicu NSRS i smatraju da će se na njoj stvari raščistiti.Na upit novinara da Bosić kaže svoj stav kada je u pitanju eventualni ulazak SBB u Vijeće ministara, Bosić je rekao da on smatra da ne treba mijenjati ono što funkcioniše, a do sada se pokazalo da Vijeće ministara radi svoj posao kako treba.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku