hamburger-icon

Kliker.info

Jedan od najvažnijih Obaminih saradnika : Američki državni tužilac Eric Holder podnio ostavku

Jedan od najvažnijih Obaminih saradnika : Američki državni tužilac Eric Holder podnio ostavku

26 Septembra
07:51 2014

Holder1Američki državni odvjetnik Eric Holder, bliski suradnik predsjednika Baracka Obame, najavio je da će odstupiti.Ostavku prvog Afroamerikanca na dužnosti glavnog tužitelja potvrdio je predsjednik Obama.„Državni odvjetnik Holder će ostati na dužnosti dok ne bude imenovan i potvrđen njegov nasljednik“, rekao je Obama u kratkoj objavi Bijele kuće, a odlazak svojeg prijatelja, stojeći pored njega, nazvao je „gorkoslatkim“.Zahvalio se Holderu za „veliku posvećenost u osiguravanju svim Amerikancima da dobiju jednaku pravdu po zakonu“.„Nikad neću napustiti posao. Nastavit ću služiti“, rekao je Holder čijih skoro šest godina na dužnosti ga čine jednim od najdugotrajnijih državnih odvjetnika.

Dužnosnik Bijele kuće kaže da Obama još nije donio odluku o Holderovoj zamjeni.Spominju se imena državnog odvjetnika Manhattana Preet Bharara, vladinog glavnog odvjetnika Dona Verrillija, bivšeg pomoćnika državnog odvjetnika Kamala Harrisa, brooklynske državne odvjetnice Lorette Lynch i guvernera Massachusettsa Devala Patricka.Holder je snažno podržao mnoga od predsjednikovih najliberalnijih stajališta među kojima i potporu za jaču kontrolu oružja, kritiku američkog zatvorskog sustava i želju da se osumnjičenima za terorizam sudi pred civilnim, a ne vojnim sudovima.

Kritike republikanaca

Eric Holder je bio jedan od tri člana Obaminog ureda, pored tajnika za obrazovanje Arne Duncana i tajnika za poljoprivredu Toma Vilsacka, koji su od početka prvog mandata uz američkog predsjednika.AFP navodi da je Holder šest godina vršio tu visoku dužnost i kako su samo još tri američka glavna državna odvjetnika imala duži staž na toj funkciji od njega.Njegov mandat je bio obilježen prodorom koji je načinjen na području građanskih prava, uključujući prava i beneficija za istospolne parove i smanjenja zatvorske kazne za pojedine narko osuđenike.

S druge strane, Reuters navodi da su, čim se pronijela vijest o namjerama Holdera da podnese ostavku, republikanci iz Kongresa uputili brojne kritike na njegov račun.Loše su ocijenili Holderov mandat i najavili kako će se odnositi prema njegovu nasljedniku u potvrđivanju.„Pažljivo ću ocijeniti predsjednikovu zamjenu kako bih osigurao da se ministarstvo pravosuđa konačno vrati provedbi zakona kao prioritetu nad stranačkim obzirima“, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Napeta bitka za nasljednika

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca, nije oprostio Holderu što je u julu 2012. zadržao dokumenata vezana za operaciju „Brz i mahnit“, u namjeri da se zaustavi krijumčarenje oružja preko granice SAD s Meksikom.Na meti kritika bio je Holder i zbog način na koji je provedena istraga da je američka porezna služba neprimjereno ciljala konzervativce, kao i što je njegov ured oduzeo tajno snimane telefonske razgovore novinara.Holderov odlazak najavljuje vjerojatno napetu bitku za potvrdu novo državnog odvjetnika u Senatu na zasjedanju nakon izbora 4. novembra za koje republikanci očekuju da dobiju većinu u tom gornjem domu Kongresa. U tom slučaju će demokrat Obama vjerojatno poslati nominaciju prije zasjedanja novog Kongresa u januaru.Njegov će se nasljednik suočiti s nizom izazova među kojima i protuterorističkim inicijativama protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), uravnoteženjem prava na privatnost s vladinim špijuniranjem i odlukom treba li nastaviti pokušaje progona bivšeg suradnika američke obavještajne agencije Edwarda Snowdena, koji sada živi u Rusiji, za otkrivanje tajna o prisluškivanju. (Kliker.info-AJ)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku