hamburger-icon

Kliker.info

Javnost i opozicija strahuju : SDA i HDZ imaju treće rješenje za Mostar?

Javnost i opozicija strahuju : SDA i HDZ imaju treće rješenje za Mostar?

18 Marta
15:05 2016

covic-izetNi prijedlog HDZ-a ni SDA za Mostar ne može dobiti podršku, pa će se tražiti neko novo rješenje. Sastanak HDZ-a i SDA trebao bi se održati preko vikenda u Mostaru, najvjerovatnije u nedjelju, iako to još nije potvrđeno. Imaju li HDZ i SDA neko treće rješenje nije poznato.
Iz opozicionih stranaka i dijela javnosti strahuje se da HDZ i SDA imaju tajni plan koji podrazumijeva podjelu Mostara, ali da se čeka zadnji trenutak da se to objelodani.

Udaljene pozicije
Kolegij SDA je odbacio prijedlog HDZ-a BiH za Mostar, ali kako doznaje Dnevni list najviši stranački vrh SDA primijetio je i da je prijedlog mostarske SDA imao jako loš odjek u javnosti.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon kolegija da SDA sa HDZ-om po pitanju Mostara, a i presude ”Sejdić-Finci” ima udaljene pozicije. ”U sljedećih par dana učinit ćemo dodatne napore da se dogovor postigne”, rekao je predsjednik SDA.

Predsjednik SDA Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Edin Mušićkaže kako je HDZ BiH izigrao dogovor. “Oni su se sakrili iza Hrvatskog narodnog sabora i dali svoj prijedlog koji je za nas neprihvatljiv”, kaže Mušić.On je demantirao informacije da je stranački vrh davao negativne komentare na prijedlog mostarske SDA.

Završni sastanak

S druge strane predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da bude postignut politički dogovor o promjenama koje se izravno tiču Izbornog zakona BiH.
”Mi smo kao HNS uradili svoj prijedlog za Grad Mostar, kao i za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Predali smo to Izetbegoviću kao naše viđenje kako pojedine stvari u Izbornom zakonu treba regulirati, da to bude što jednostavnije, uz što manje zahvata.

Treba donijeti zakon o članovima Predsjedništva BiH kako bismo maksimalno pojednostavili proceduru, ali istodobno ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH i Suda u Strasbourgu u najvećoj mjeri. Jasno nam je da nam treba dvotrećinska potpora za te odluke i sve bi to trebalo dobro iskomunicirati sa svim strankama na razini parlamenta BiH. Ostale su neke stvari koje nismo usuglasili i ovih dana će biti završni sastanak sa SDA u Mostaru kako bismo definirali preostala pitanja, a tada slijedi parlamentarna procedura”,  izjavio je Čović za Fenu.

Prijedlozi
HDZ je za jedinstven grad, ponudili su pet izbornih jedinica te povećanje maksimalnih nacionalnih kvota u Gradskom vijeću sa 15 na 17 što bi im omogućilo dominaciju.
U prijedlogu se navodi i da se u Gradsko vijeće bira 35 vijećnika koje neposredno biraju birači s teritorije cijelog grada Mostara. HDZ predlaže da nijedan od konstitutivnih naroda ni iz grupe ”ostalih” ne mogu imati više od 17 predstavnika u Gradskom vijeću, te da najmanje tri člana svakog naroda ili ”ostalih” mora biti zastupljen u Vijeću. Gradonačelnik bi se, po njihovom prijedlogu, birao na isti način kao i do sada – iz reda vijećnika.

U SDA-u predlažu podjelu grada na dvije općine Stari grad i Novi grad. Stari grad bi bio bošnjački i obuhvatao nekadašnje općine Stari grad, Sjever i Jugoistok, dok bi Novi grad bio hrvatski i to na područjima nekadašnjih općina Jugozapad, Zapad i Jug. Praktički bi to bila podjela po nekadašnjoj ratnoj liniji razdvajanja.

Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.

Da bi se došlo do rješenja i da bi se ono provelo kroz zakonsku proceduru ostalo je manje od dva mjeseca, jer se izbori raspisuju početkom maja.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku