hamburger-icon

Kliker.info

Javnost i Komšić uslovljavaju nogiranje Dodika : Izetbegović ipak uzima Bosića kao partnera u Vijeću ministara BiH!

Javnost i Komšić uslovljavaju nogiranje Dodika : Izetbegović ipak uzima Bosića kao partnera u Vijeću ministara BiH!

28 Oktobra
14:47 2014

Bakir66Samo na prvi pogled se doima kako je vrlo jednostavno i bezbrižno formirati novo Vijeće ministara BiH.Tu komociju prepoznaje i indikativno ovih dana javnosti umirujuće servira lider SNSD-a Milorad Dodik. Svoju stranku vidi kao jednoga od tri glavna izborna pobjednika pa mu se čini neizbježnim da buduću državnu vlast opet formiraju i podijele SDA, HDZ BiH i njegov SNSD.Prostom matematikom to je uistinu i moguće ‘sklepati’, ali dublje spoznaje i raščlanjivanje  strateških stranačkih pa i nacionalnih taktika ipak ukazuju da to i nije baš tako priprosto, čak šta više , na Dodikovu žalost posve je izvjesna sasvim drukčija završnica formiranja novih parlamentarnih većina.

Tko će koga?

Zanimljivo je kako su gotovo u svim realnim kombinacijama SDA i HDZ BiH nezaobilazne karike  u formiranju budućega Vijeća ministara BiH, međutim, lideri te dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović nalaze se jednako u nezgodnim pozicijama kod odabira budućih partnera.Razlika je u dijametralno suprotnim željama. Izetbegović bi zauvijek prekrižio Dodika, dok je on Čoviću strateški dugoročni saveznik. S druge strane, Čović bi kraj sebe rado vidio Fahrudina Radončića, a po svemu sudeći Izetbegović planira bošnjačko podebljanje u vlasti sa Željkom Komšićem. Ali potpuno je u pravu čelnik SDS-a Mladen Bosić kada predviđa da će partnere iz RS-a u državnoj vlasti ipak odabrati bošnjačke stranke iz FBiH.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je nedavno kako je njegova stranka spremna sudjelovati u budućem sazivu Vijeća ministara BiH. Bosić tvrdi kako će HDZ BiH sve učiniti da se to ne dogodi i da ipak SNSD bude i dalje glavni partner toj stranci u državnoj vlasti.

Lider SDS-a podsjeća kako HDZ BiH i SNSD imaju potpisan sporazum o međusobnoj suradnji i da temelj toga sporazuma čini međusobna podrška  naročito oko ustavnih promjena, a u praksi se demonstriralo i preglasavanje bošnjačkih ministara oko nekih strateških pitanja. Nije tajna, Milorad Dodik podržava opciju HDZ-a BiH o uspostavi hrvatskoga entiteta, ali samo na području FBiH, dok se HDZ BiH obavezao da neće zadirati u teritorij RS-a te da će davati podršku  SNSD-u u ostvarivanju interesa RS-a u državnoj Vladi , odnosno u pokušaju bošnjačkih stranaka da jačaju državne institucije na štetu entiteta.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ne krije da je politika njegove stranke apsolutno protiv davanja podrške  HDZ-u BiH za stvaranje hrvatskoga entiteta jer smatra kako bi u tom slučaju bilo nemoguće sačuvati i teritorij RS-a od preustroja na čemu bi inzistirali Bošnjaci ako već to ne bi činili u HDZ-u BiH. Čelnik SDS-a smatra kako ključ za formiranje Vijeća ministara drže bošnjačke stranke i one će odlučiti tko će biti predstavnik Srba u Vijeću ministara, SNSD ili SDS.

Pritisak na Izetbegovića

Dnevni list  doznaje kako je strašan pritisak bošnjačke javnosti na SDA, kao izbornoga pobjednika i lidera Bakira Izetbegovića da zada  taj toliko čekani udarac Miloradu Dodiku i ipak izabere ‘manje zlo’ Mladena Bosića i njegov SDS za partnera u budućoj državnoj vlasti.Prema našim spoznajama, Izetbegović je vrlo blizu, čak se može kazati i da je prelomio doista eliminirati Dodika i odabrati SDS. On naprosto ne smije ignorirati prijetnje da bi na sljedećim izborima mogao doživjeti neviđenu odmazdu bošnjačkoga članstva ukoliko  bi ponovno amnestirao najomraženijega srpskoga političara, čime bi zapravo na sebe preuzeo odgovornost sudionika u kopanju grobnice državi BiH.Uz to navodno i Željko Komšić rigidno uvjetuje svoje sudjelovanje u državnoj vlasti ‘nogiranjem’ SNSD-a i Milorada Dodika.Takvu soluciju ne mogu spriječiti niti HDZ BIH niti SNSD jer sistem  entitetskoga odlučivanja i samo 6 zastupnika u državnom Parlamentu ne ide na ruku Miloradu Dodiku.

Naime, SNSD ima dovoljnu entitetsku većinu (pet glasova) za potvrđivanje neke odluke, ali nema tih famoznih 10 glasova iz RS-a da spriječi formiranje Vijeća ministara u kojem bi bili i ministri iz SDS-a i, primjerice, PDP-a.U svakom slučaju i prije nego što započnu pregovori o mogućim koalicijama, stanje u RS-u je krajnje neizvjesno što se automatski prenosi i na državnu razinu. Dakako da u cijeloj priči nije nebitna i uloga novoga srpskoga člana državnoga Predsjedništva Mladena Ivanića, jednoga od lidera Saveza za promjene u RS-u, čiji je glas potreban, ali nije presudan, za utvrđivanje prijedloga imena novoga mandatara Vijeća ministara. S obzirom da će predsjedavajući Vijeća ministara vjerojatno biti bošnjačke nacionalnosti i bez glasa Mladena Ivanića ipak se mora imati na umu kako Ivanić može praviti dugoročne problem u slučaju da se bošnjačke stranke odluče izabrati za partnera SNSD.On daje suglasnost da vođenje vanjske politike, kadroviranje u DKP, njegova je uloga vrlo bitna u sustavu zapovijedanja OS-a BiH pa i kreiranju državnoga proračuna. Ako ga u startu već bude ignorirao i zaobilazio Izetbegović, a vjerojatno neće, onda od kompromisnoga funkcioniranja Predsjedništva BiH neće biti ništa.

A. Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku