hamburger-icon

Kliker.info

Javna tajna : Protiv Nasera Orića pokrenuta istraga za ratni zločin

Javna tajna : Protiv Nasera Orića pokrenuta istraga za ratni zločin

01 Novembra
17:24 2008

Informaciju "Dnevnog avaza" da je Okružno tužilaštvo Bijeljina, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1992. i 1993. godine, pokrenulo istragu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, jučer nam je potvrdio i okružni tužilac u Bijeljini Novak Kovačević.- Pa, to je javna tajna. Tačno je da smo u Sarajevo poslali zahtjev za saslušanje Nasera Orića. Radi se o ranijim prijavama za ratni zločin, na osnovu kojih je bijeljinsko tužilaštvo stavilo zahtjeve za istragu. Radi li se o djelima za koja je Oriću već suđeno u Hagu, treba provjeriti. Stoga, ovom prilikom ne bih htio bilo šta improvizirati – kazao nam je tužilac Kovačević. "Avazovi" izvori iz Bijeljine tvrde da postoji nekoliko prijava protiv Orića dostavljenih ovom tužilaštvu i istraga je pokrenuta po svakoj od njih. Oriću je, navodno, iz Bijeljine još početkom oktobra bio upućen zahtjev za saslušanje po optužbama za ratni zločin, ali mu taj zahtjev nije uručen jer je prethodno u Sarajevu pritvoren pod sumnjom da je izvršio krivično djelo iznude. Tako su zahtjevi za saslušanje, umjesto na Orićevu adresu, ovih dana upućeni Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, o čemu jučer nismo mogli dobiti zvaničnu potvrdu.
Stare sumnje

O informacijama da bi se Orić, zbog sumnji da je tokom opsade Srebrenice počinio ratni zločin protiv srpskog stanovništva, mogao ponovo naći na optuženičkoj klupi, i to pred domaćim sudovima, Vasvija Vidović, koja je Orića u Hagu branila od istih optužbi, kazala nam je da nema nikakvih saznanja o tome. Na naše pitanje hoće li opet braniti Orića ako protiv njega u RS bude podignuta optužnica, kazala nam je kako ona očekuje da u bijeljinskom pravosuđu rade profesionalci koji znaju da se za ista djela jednoj osobi ne može dva puta suditi.
Određivanje novog pritvora     
Kakva će biti sudbina Nasera Orića, teško je za sada predvidjeti. S obzirom na to da postoje dogovori o jasnoj saradnji pravosudnih organa u BiH, lako se može dogoditi da, bude li to zahtijevalo Okružno tužilaštvo Bijeljina, Orić nakon okončanja pritvora u Sarajevu bude prebačen u Bijeljinu i da mu tamo bude određen novi pritvor.  (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku