hamburger-icon

Kliker.info

Javna izjava BHAAAS-a : U obrazovni sistem BiH pod hitno implementirati PISA test !

Javna izjava BHAAAS-a : U obrazovni sistem BiH pod hitno implementirati PISA test !

17 Aprila
04:29 2015

bhaaas_logoČlanovi Bosansko-Hercegovačko-Američke Akademije Nauka i Umjetnosti (BHAAAS) pozivaju državne institucije da implementiraju test ‘Programme for International Student Assessment’ (PISA) u Bosni i Hercegovini.  Mi smatramo da je ovo jedan od neophodnih koraka da bi se obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini podigao do standarda razvijenih zemalja Evrope i šire, i stoga apelujemo na sve nadležne vladine organizacije da odvoje odgovarajuće vrijeme i sredstva za uvodjenje ovog programa.

PISA test postoji od 2000. godine, a broj država koji učestvuju u njemu je u konstantnom porastu.  Preko 70 zemalja, uključujući sve zemlje u regionu osim Bosne i Hercegovine, sudjeluju u PISA testu ove godine.  Administraciju ovog testa sprovodi Organizacija za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD) a test se sastoji iz tri dijela — čitanje, matematika i nauka — i daje se petnaestogodišnjim učenicima.  Ishodi testa su mjerilo ne samo za kvalitet obrazovanja u trenutku kada je sproveden, nego i za praćenje dugoročnih trendova u edukaciji.  Rezultati su značajni za prosvjetne radnike, društvene analitičare i državne institucije jer identifikuju karakteristike uspješnih škola i efektivnih obrazovnih strategija ali takodje ukazuju na raskorake u edukaciji koje su uzrokovane socio-ekonomskim faktorima. Komparativni podaci koji se izvode iz PISA testa mogu da pokrenu značajne obrazovne reforme, kao što je bio slučaj u Njemackoj, Velsu, Poljskoj i drugim zemljama.

Slijedeći PISA test će se održati 2018. godine i prijava za učestvovanje se mora predati u OECD do kraja juna 2015. Godine, što znači da ministarstva obrazovanja treba urgentno da reaguju.  BHAAAS želi da se pridruži organizacijama kao što su Evropska Inicijativa za Stabilnost, Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, Direktorat Evropske Unije za Obrazovanje i Kulturu, i Agencija za Predškolsko, Osnovno, i Srednje Obrazovanje koje podržavaju usvajanje PISA testa i koje već izvjesno vrijeme bezuspješno pokušavaju da predoče značaj ovog pitanja odgovarajućim vladinim ustanovama.

Usvajanje PISA testa je norma u obrazovnim sistemima zemalja u kojima postoji svijest o preduslovima za uspjeh mladih ljudi.  Da bi se izbjegla izolovanost i zaostajanja bosanskohercegovačkog školstva za modernim obrazovnim trendovima u svijetu, BHAAAS smatra da je imperativno da se PISA što prije integriše u Bosansko-Hercegovački obrazovni sistem, navodi se u saopštenju za javnost  koje je potpisao dr. Esad Boškailo , predsjednik Bosansko-Hercegovačko-Američke Akademije Nauka i Umjetnosti (BHAAAS). Koordinator inicijative  za uvodjenje PISA testa  u  Bosnu i Hercegovinu je inače dr. Ismar Volić, profesor  matematike  na  wellesley Colleg u američkoj državi Massachusetts.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku