hamburger-icon

Kliker.info

Jasni i glasni reis : ‘Osuđujem nasilje u ime islama u Iraku’

Jasni i glasni reis : ‘Osuđujem nasilje u ime islama u Iraku’

15 Avgusta
16:10 2014

ReisrijasetPoglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein Kavazović osudio je nasilje koje se u ime islama provodi u Iraku i Siriji u odgovoru kojega je uputio Papinskome vijeću koje je snažno prosvjedovalo jer se islamski čelnici ne ograđuju od monstruoznih zločina nad kršćanima i drugim nemuslimanima koje čine radikalni sljedbenici Islamske države na području Iraka i Sirije.

U odgovoru na zahtjev sarajevskog Oslobođenja, koje je u četvrtak objavljeno i na službenim stranicama Rijaseta  islamske zajednice  u BiH, reis Husein Kavazović upozorava da dvostruka mjerila neće nikome donijeti ništa dobra te da su masovna krvoprolića u muslimanskom svijetu u posljednja dva vijeka  rezultat upletanja stranih sila koje su najodgovornije u kreiranju globalnih tokova.

‘Reisu-l-ulema izražava žaljenje što već više od dva vijeka  upletanje stranih sila u pitanja muslimanskog svijeta ima kao posljedicu krvoproliće u kojem pored muslimana stradaju i njihove komšije  koje su s njima vijekovima  živjeli u miru’, stoji u izjavi reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića koje je dao za Oslobođenje.

U utorak je Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, kojim predsjeda francuski kardinal Jean-Louis Touran, u vrlo oštro intoniranom priopćenju osudilo ‘užasne zločine džihadista Islamske države’ koje su ocijenili ‘veoma teškom uvredom za čovječanstvo i za Boga’ te je izrazilo razočaranost što se pojedini ‘muslimanski sugovornici ne očituju javno o protukršćanskom džihadističkom terorizmu i što daju ublažene i neodređene izjave’ umjesto da ih jasno osude. Reis Kavazović je jasno osudio sve zločine, ali upozorio i na nedosljednost oko sprječavanja zločina. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku