hamburger-icon

Kliker.info

Jasminko Jašarević priznao da je zaklao Antu Borasa Tonću

Jasminko Jašarević priznao da je zaklao Antu Borasa Tonću

20 Septembra
22:57 2006

Jašarević je široj javnosti postao poznat nakon što je uhapšen, a onda osuđen  na 22 godine zatvora zbog zvjerskog ubistva 71-godišnje Ramize Rahimić i 34 krivična djela razboništava, napada, prevara i teških krađa… Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.
– Pripadnici MUP-a HNK obavili su detaljan razgovor sa Jašarevićem. Nakon predočavanja svih dokaza sa kojima raspolažemo, Jašarević je priznao zločin. Ponovo je saslušan u Tužilaštvu HNK gdje je ponovio je izjavu o priznanju zločina. Naveo okolnosti pod kojima je počinio ubistvo, to jest vrijeme, predmete koje je ukrao iz Borasovog stana i druge pojedinosti. Svi sporni uzorci, odnosno tragovi  nađeni na licu mjesta ubistva, a radi se o deset tragova, pripadaju Jašareviću.  Dakle, imamo osnovanu sumnju da je Jašarević ubio Antu Borasa – rekao je tužilac Kovač, najavljujući da će uskoro podignuti optužnicu protiv Jašarevića zbog počinjenog zločina.
Kako je kazao tužilac Kovač, iako je policija o ubistvu obaviještena 6. decembra 2004, Jašarević je potvrdio da se ono dogodilo dva dana ranije i to u vremenu  između  21 i 22.30 sati. On je rekao da prilikom izvršenja zločina nije imao pomagača, a motiv ubistva je koristoljublje.  Nalaz vještaka sudske medicine dr. Ilijasa Dobrače potvrdio je da je Jašarević nesretnog Borasa napao s leđa i to tako što mu je  glavu povukao unazad, a potom po njegovom grljanu povukao tri reza nožem dužine sedam do devet centimetara. Da bi bio siguran u njegovu smrt čak je dva puta potvrdio treći rez nožem. Prerezao mu je dušnik pa je došlo do obilnog krvarenja i gušenja žrtve. Boras je u stanu pronađen na podu s glavom položenom na dasku za rezanje mesa.
Zločinac je  otkriven na osnovu DNA analize brojnih bioloških tragova koji su pronađeni na licu mjesta. Radi se o otiscima prstiju, opušcima cigareta, tragovima sperme… Naime, zahvaljujući tim tragovima policija je već dvije godine raspolagala sa DNA profilom ubice, ali ga nikako nije mogla pronaći budući u BiH ne postoji baza DNA profila. Zbog toga su istražitelji morali istragu voditi dužim putem i provjeravati  DNA širokog kruga sumnjivih osoba. Svaki nalaz do sada bio negativan. – Analizirali smo podatke i dokaze prikupljene  iz drugih predmeta, ubistava, razbojništva i drugih teških djela, te DNA profile počinitelja. Tako smo došli do   indicija da je ubistvo Ante Borasa počinio Jasminko Jašarević – rekao je Kovač. Nakon početnih sumnji, tužilac je dao nalog vještaku medicinske struke za DNA dr. Rijadu Konjhodžiću da utvrdi DNA Jasminka Jašarevića i usporedi ga sa DNA profilom ubice Boras s kojim su raspolagali.  – Dobili smo nalaz koji je potvrdio da DNA profil tragova pronađenih na mjestu ubistva  u stanu Borasa odgovara DNA Jasminka Jašarevića. Također, poklopili su se i tragovi prstiju Jašarevića sa onima koje smo pronašli na predmetima u Borasovom stanu  – pojasnio je Kovač.

Jašarević je tokom kriminalističke obrade otkrio kome je prodao predmete ukradene iz Borasovog stana.  Radi se o ženskoj zlatnoj ogrlici, jednom novom i starijem videorekorderu,  velikom prstenu od bijelog zlata sa šest brilijanata, još šest prstena. Pripadnici policije pronašli su ukradene predmete.  Jašarević je potvrdio da je ukrao i 9.600 Eura, ali, kako saznajemo u porodici ubijenog tvrde da je iz stana nestalo čak 60.000 KM, pa istraga u tom dijelu još traje.

(Kliker.info)

Privedeno više stotina osoba

– Istraga ovog slučaja započeta je jako široko. Priveli smo više stotina lica. Više lica doveli iz susjednih zemalja, jer smo imali indicija da  tamo mogu biti počinitelji. Pronašli smo jedno lice čiji su otisci bili na predmetima u stanu, ali je DNA analiza isključila mogućnost da je on počinitelj – kazao je načelnik Odjela kriminalističke policije MUP-a HNK Sead Šehić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku