hamburger-icon

Kliker.info

Janusz Bugajski o budućnosti BiH: Brine me mogućnost unutrašnjeg sukoba!

Janusz Bugajski o budućnosti BiH: Brine me mogućnost unutrašnjeg sukoba!

05 Marta
15:52 2016

Bugajski4Ugledni američki analitičar za Balkan Janusz Bugajski za FACE TV kazao je da bi mogle proći i godine dok BiH dobije kandidatski status, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Imate primjer Albanije koja je i pored brojnih provedenih reformi koje su označene veoma uspješno i dalje pored pohvala nije dostigla uslove koji su Evropska unija i koji su pomjerani unedogled. Nećete dobiti pozivnicu u Evropsku uniju sve dok to ne ispunite. I u slučaju BiH je to tako jer ste zaglavljeni u vremenu i prostoru. Previše ste fokusirani na etno-nacionalno, entitete specijalnih interesa – kaže ovaj analitičar.

Bugajski dalje navodi da je BiH samu sebe uvalila u rupu koju je sama iskopala i sad se ne može izvući iz nje.Na pitanje kako će presuda Radovanu Karadžiću koja će biti izrečena krajem marta utjecati na budućnost BiH, Bugajski kaže:

– Nešto se mora dogoditi u slučaju Karadžić, mislim da je ovo veoma važan simbol za međunarodnu zajednicu, da iako nisu mogli spriječiti da se desi onda da mogu osuditi nekoga za genocid ili barem za pokušaj genocida. Mislim da je važno da on bude osuđen, da bude stavljen iza rešetaka za ostatak njegovog života.

Bugajski je kazao da se boji frustracija unutar BiH i da ljudi mogu biti manipulirani u tom smjeru da se pokrenu oružane borbe ili nasilje u zemlji.

– Ne brine me mogućnost međudržavnih ratova, koliko me brine mogućnost unutrašnjeg sukoba koji bi kasnije uključio i neke vanjske sile.

Na pitanje o prijetnjama referendumima (o Sudu i o otcjepljenju) predsjednika RS-a Milorada Dodika i da li bi se oni zaista mogli i desiti Bugajski je kazao:

– Takvi potezi bi mogli izazvati reakciju s druge strane. Legitimnost RS-a nije priznata od velikog broja Bošnjaka posebno od onih čije su porodice stradale u istočnim dijelovima zemlje. Zato mislim da bi njegove prijetnje referendumom ili njegovo održavanje mogli prouzrokovati tenzije i nasilje pa čak i rat u punom smislu te riječi unutar zemlje. Igranje sa referendumima i državnošću je prema mom mišljenju veoma opasno – kaže Bugajski.

Govoreći o ruskom utjecaju preko Srbije i RS, Bugajski navodi da oni imaju cilj zaustaviti napredak ovog regiona prema Zapadu.

– To je slično onome što rade s Ukrajinom. Putin se danas igra sa potencijalnim konfliktima igra se sa srpkim nezadovoljstvom prema NATO-u igra se sa korupcijom i podmićuje političare, igra se s njima i preko kosovskog pitanja koje je važno za Beograd. Igra se i sa Makedonijom koja je zaglavljena zbog grčkog veta, on se igra sa svim što mu dođe do ruke.

U slučaju BiH smo vidjeli da se igra s pitanjem RS-a. Putin želi da srpsko stanovništvo bude produžena ruka ruskih vlasti na Balkanu. Da su Srbi dovoljno pametni, posebno oni u Beogradu oni nikada ne bi dozvolili da budu korišteni i manipulirani na taj način od strane Moskve, ali kao što znamo srpski lideri nemaju nekada dovoljno mudrosti – zaključio je Bugajski.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku