hamburger-icon

Kliker.info

Jakob Finci o dogovoru iz Brisela : Opet smo neki labaratorij za eksperimentisanje Evrope i svijeta

Jakob Finci o dogovoru iz Brisela : Opet smo neki labaratorij za eksperimentisanje Evrope i svijeta

26 Marta
05:13 2013

Poslije nekoliko dana spekulacija o tome što su bosanskohercegovački lideri dogovorili u Briselu iz izvora bliskih Evropskoj komisiji danas je stigao i odgovor.Konačan dogovor nije postignut i ostaje da se utanače detalji, ali kako tvrdi naš izvor, sljedeći principi se neće mijenjati.Bosna i Hercegovina bit će podijeljena na dvije izborne jedinice. Republika Srpska je jedna i član Predsjedništva BiH birat će se po većinskom sistemu. Federacija Bosne i Hercegovine je također jedna izborna jedinica, ali činilo bi je deset manjih. Svaki kanton bit će posebna izborna jedinica.

Kanton – tri glasa Svaki kanton nosi i tri elektorska glasa. Kandidatu koji u jednom kantonu osvoji većinu glasova, pripali bi i elektorski glasovi. Distrikt Brčko donijet će odluku hoće li glasati po sistemu u RS-u ili u Federaciji.Nacionalni predznak briše se ispred sva tri člana Predsjedništva. EU tvrdi da postoje matematičke šanse da kandidat iz reda Ostalih postane članom Predsjedništva.Članovi Predsjedništva moraju biti različite nacionalnosti, ali ne obavezno Srbin, Hrvat i Bošnjak.Konačan dogovor političkih lidera još uvijek nije blizu."Sedmorka je otišla u Brisel da izvesti EU o implementaciji presude ‘Sejdić – Finci’. Vratila se sa elektorskim načinom glasanja", podsjeća Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere. Jakob Finci je zbunjen, ali ne i iznenađen. Nije prvi put, kaže, da se implementacija presude koristi za rješavanje drugih problema.

Podsjeća da političari do 11. aprila moraju da implementiraju presudu Evropskog suda za ljudska prava i omogući Ostalima da se kandiduju za Predsjedništvo BiH.Kakav god sistem bio, Finci sumnja da građani iz reda Ostalih imaju šanse da postanu član Predsjedništva."Male su mi šanse kako god da se promijeni Ustav. Ovo je zemlja u kojoj ipak živi 95 posto građana koji pripadaju konstitutivnim narodima. Gotovo je teško vjerovati da bi onih 5 posto, bez obzira na kvalitet kandidata, mogli da pobijede onih 95 posto, jer se radi o bici Davida i Golijata", misli Finci. Smatra da će šanse za izbor člana Predsjedništva iz reda Ostalih biti još teži uvođenjem elektorskog sistema glasanja."To nas dovodi u situaciju da smo opet neki labaratorij za eksperimentisanje Evrope i svijeta, sa jednim izbornim sistemom koji u Evropi nije zaživio, ali hajde da ga probamo u Bosni, jer u Bosni sve treba probati, a svakako žrtve neuspješne probe i neuspjeli kunići će biti Bosanci i Hercegovci."

Elektorsko glasanje uvešće novu diskriminaciju za pripadnike ostalih naroda koji žive u BiH, tvrdi profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.On upozorava da sa postojećim ustavom i njegovim kozmetičkim promjenama i bez implementacije presude Sejdić Finci, BiH neće ući u EU."Dok god ne donesemo normalan Ustav sa evropskim standardima, nećemo moći u Evropsku uniju. Da je postojala politička volja subjekata u BiH da se implementiraju ove odredbe Ustava, mogli smo biti pred vratima Evrope."Jedina stranka koja se usprotivila podjeli Federacije na 10 izbornih jedinica i uvođenju elektorskog glasanja bila je SDA. Prijetili su da će tužiti Evropsku komisiju Venecijanskoj komisiji, ali tu odluku Predsjedništvo nije još donijelo.Šefik Džaferović (SDA) tvrdi da odgovornost snosi i međunarodna zajednica koja šest godina u BiH ne obavlja zadatke zbog kojih se nalazi u državi."Ukoliko ovo bude usvojeno, imaćemo situaciju da ostali samo formalno budu kandidati a suštinski će im biti onemogućeno da budu izabrani i to nije ono što je od nas tražio Evropski sud za ljudska prava."

Do desetog aprila Sa ili bez međunarodne zajednice, rješenje će morati da nađu.Izvor blizak Evropskoj komisiji potvrdio nam je da Evropska unija neće još dugo gurati BiH u evropske integracije i da pokazuje više entuzijazma nego bosanskohercegovačke stranke i građani."U teoriji, bosanskohercegovački političari imaju još dve godine, do narednih opštih izbora da implementiraju presudu Sejdić-Finci i razreše sva sporna pitanja vezano za izbore. U praksi, vremena je sve manje, troše poslednje dane. EU očekuje da presuda ‘Sejdić- Finci’ bude implementirana do desetog aprila. Ako ne bude implementirana, Bosna i Hercegovina, za početak, ostaće bez statusa kandidata za članstvo u EU". (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku