hamburger-icon

Kliker.info

Jakob Finci : Hrvatska ima veći problem sa radikalizmom od BiH – Nije se odustalo od ideje zločinačke paradržave “Herceg Bosne”

Jakob Finci : Hrvatska ima veći problem sa radikalizmom od BiH – Nije se odustalo od ideje zločinačke paradržave “Herceg Bosne”

12 Septembra
02:45 2017

Sve presude u Haagu su donesene od istog tribunala, i nema nijedne za koju se sve tri strane slažu, jer ako su “naši” krivi onda tribunal gubi kredibilitet i tome slično, ako ne onda on dobro radi. Tako će biti i sa ovom grupom koja čeka drugostepenu presudu, i to će sigurno potresti Hrvatsku više nego u BiH, jer se ovdje zadovoljno presudom kojoj je potvrđena aktivnost koja se u pravu naziva udruženim zločinačkim poduhvatom s ciljem da se naškodi BiH i da se izvrši secesija onoga što se tada zvalo “Herceg Bosnom”.

Po ponašanju političara u Hrvatskoj a i na našoj strani, čini se da se od te ideje javno odustalo, ali privatno se radi na tome, kazao je za TV1 Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BIH.

“Rekao bih da predsjednica Hrvatske često daje neke izjave pa onda kasnije sama sebe mora tumačiti. Pokušajte se sjetiti neke izjave američkih ili francuskih predsjednika, ili engleskog premijera, koji su objašnjavali šta su ustvari hteli reći. Oni govore ono što hoće da kažu, a kod nas ovdje političari kažu ono što im je prvo na jeziku, pa onda kasnije objašnjavaju šta su mislili i zašto su bili krvo shvaćeni, a mi znamo samo šta su rekli i teško možemo da im čitamo misli”, kazao je Finci komentarišući nedavne navode hrvatske predsjednice.

Kada je riječ o radikalizmu, više problema ima u Hrvatskoj, kazao je Finci govoreći o problemu postavljanja ploče ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

” Mi znamo da je u ISIL-u bilo ljudi sa ovih prostora ali oni su, kako kažu organi bezbjednosti i od njih nema opasnosti. Danas je šesnaest godina od početka rata protiv terorizma koji ovolike godine traje bez uspjeha, Ja mislim da BiH nije teren koji je podložan terorizmu. Mi smo imali dosta terora od 92 do 95”, rekao je Finci.

On je komentarišući izjave hrvatske predsjednice o nekredibilitetu tribunala u Haagu u slučaju da se potvrdi osuđujuća presuda za Udruženi zločinački poduhvat kazao da ideja Herceg Bosne iako je javno odbačena, na njoj se još uvijek privatno radi.

“Sve presude u Haagu su donesene od istog tribunala, i nema nijedne za koju se sve tri strane slažu, jer ako su “naši” krivi onda tribunal gubi kredibilitet i tome slično, ako ne onda on dobro radi. Tako će biti i sa ovom grupom koja čeka drugostepenu presudu, i to će sigurno potresti Hrvatsku više nego u BiH, jer se ovdje zadovoljno presudom kojoj je potvrđena aktivnost koja se u pravu naziva udruženim zločinačkim poduhvatom s ciljem da se naškodi BiH i da se izvrši secesija onoga što se tada zvalo “Herceg Bosnom”. Po ponašanju političara u Hrvatskoj a i na našoj strani, čini se da se od te ideje javno odustalo, ali privatno se radi na tome”

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH osvrnuo se na rad Međureligijskog vijeća i problem slabije koordinacije između predstavnika religijskih zajednica u Mostaru, kazavši da kod predstavnika Katoličke crkve nedostaje spremnost za to.

“U Mostaru još nisu rasčišćeni odnosi između rimokatoličke crkve i ostatka vjerskih zajednica. Osim izmjena kurtoaznih čestitku za velike praznike druge saradnje nema, i čini se da nema velikog interese da se takva saradnja uspostavi. Međureligijsko vijeće radi na tome. Kada ćemo u tome uspjeti, to će vrijeme pokazati”, kazao je Finci.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku