hamburger-icon

Kliker.info

Jadranko Prlić na privremenoj slobodi : Došao u Mostar na sprovod brata Dražana !

Jadranko Prlić na privremenoj slobodi : Došao u Mostar na sprovod brata Dražana !

16 Septembra
16:56 2015

JadrankoPrlic41Haški osuđenik Jadranko Prlić pušten je, privremeno, kako bi prisustvovao sprovodu svoga brata Dražana (52), koji je 11. septembra pronađen mrtav u stanu svoga prijatelja u Šantićevoj ulici u Mostaru. Posmrtna povorka je zakazana za danas u 16 sati ispred mrtvačnice na Bijelom Brijegu u Mostaru.

Bivši predsjednik “Vlade Hrvatske republike Herceg Bosne” i bivši ministar vanjskih poslova BiH, koji je prvostupanjskom presudom Haškog suda 2013. osuđen na 25 godina zatvora, doputovao je oko 13 sati avionom u Sarajevo, saznaje Hrvatski Medijski Servis. Prlićevo puštanje na slobodu nije najavljeno iz Haškog suda. Prlić je, prema neslužbenim informacijama HMS-a, pušten na privremenu slobodu do izricanja drugostupanjske presude.

Prlić se dobrovoljno  pojavio pred Haškim sudom prije 11 godina. Nakon višegodišnjeg sudskog procesa njemu i još šestorici visokih vojnih i političkih dužnosnika “Herceg Bosne” 2013. osuđen je na 25 godina zatvora zbog, kako je u presudi navedeno, zločina nad bošnjačkim stanovništvom u BiH. Tokom septembra u Haškom sudu trebala bi se održati statusna konferencija u slučaju šestorice bivših dužnosnika “Herceg Bosne”, uključujući i Prlića, nakon koje bi se moglo znati više pojedinosti oko početka drugostupanjskoga postupka.

Nakon ove konferencije moglo bi biti i jasnije kada bi tokom 2016. godine trebao početi drugostupanjski postupak. Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH u maju  2013. godine. Bivši predsjednik “Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće na čelu s predsjedavajućim francuskim sucem Jeanom Claudeom Antonettijem ukupno je šestorici Hrvata dosudilo 111 godina zatvora, a u kazne će im se pribrojiti i vrijeme provedeno u pritvoru tokom sedmogodišnjeg suđenja. Suci Haškog suda zaključili su da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom te još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg-Bosne kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora “Herceg-Bosne” i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

“Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a”, napisali su u presudi suci i dodali kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja. Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kojem je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom.

U zaključku je napisano da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u “Herceg-Bosni” promijeni etnička struktura. “Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata”, napisali su suci u presudi.

U presudi su se posebno spominjali mnogi zatočenički centri (logori) za Bošnjake koji su osnovani u “Herceg-Bosni” u kojoj su zatvorenici, civili i vojnici mučeni i ubijani te držani u lošim uvjetima. Spominje se i ubijanje te deložiranje i protjerivanje Bošnjaka iz domova te njihovo premještanje “u treće zemlje” preko Hrvatske kako bi se stvorio prostor u “Herceg-Bosni” u kojem su trebali biti “naseljeni Hrvati iz srednje Bosne”.

(Kliker.info-Avaz-HMS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku