hamburger-icon

Kliker.info

Jadranka Kosor na sastanku s predsjednikom SAD izrazila podršku Bosni i Hercegovini

Jadranka Kosor na sastanku s predsjednikom SAD izrazila podršku Bosni i Hercegovini

09 Aprila
04:55 2010

U  NATO-u nema starih i novih članica, više ili manje vrijednih, svi smo mi NATO, svi imamo jednaka prava, poručio je američki predsjednik Barack Obama na večeri s 11 šefova savezničkih država ili vlada savezničkih zemalja iz srednje i istočne Europe u Pragu, prenijela je novinarima hrvatska premijerka Jadranka Kosor.Američki je predsjednik na večeru je pozvao šefove država ili vlada Hrvatske, Češke, Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.Na večeri se najviše razgovaralo o pitanjima svjetske i europske sigurnosti, a Obama je goste izvijestio o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja kao jamstva općem miru, koji je potpisao s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, rekla je premijerka u izjavi hrvatskim novinarima u hrvatskom veleposlanstvu u Pragu.
Kosor  je na sastanku izrazila potporu BiH i hrvatskoj želji da ona bude stabilna zemlja triju ravnopravnih naroda i da što prije dobije NATO perspektivu, odnosno ispuni reforme za dobivanje Akcijskog plana za članstvo (MAP) te je istaknula potpisivanje arbitražnog sporazuma o rješavanju pitanja granice sa Slovenijom kao primjer kako se među susjedima rješavaju otvorena pitanja.Mnogi sugovornici na večeri su rekli da Hrvatsku što prije žele vidjeti u EU, prenijela je premijerka.Obama je goste pojedinačno dočekao na ulazu u rezidenciju američkog veleposlanika, gdje se održavala večera i tom prigodom premijerka mu je uzvratila pozivom u Hrvatsku.Američkog predsjednika opisala je kao "izvrsnog, odlično upućenog i rijetko koncentriranog sugovornika", te večeru je ocijenila "ugodnim razgovorom prijatelja i saveznika koji zajedno skrbe za mir, sigurnost i budućnost".
Podržavamo cjelovitu BiH                             uoči susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom Kosor je rekla da Hrvatska podržava BH na putu prema NATO-u.Zalažemo se da BiH što brže dobije MAP za NATO. Mi to gledamo kao važno strateško pitanje.U izjavi za medije u Pragu, Kosor je istaknula kako je poziv na večeru svojevrsno priznanje Hrvatskoj na njenom euroatlantskom putu, ali i na odnosu koji Zagreb ima prema susjedima.„Hrvatska je ponosna što je članica NATO saveza koja želi surađivati sa svima na planu zajedničke sigurnosti. Mi smo mala, ali sve važnija država i profiliramo se kao lider u regiji,“ rekla je Kosor. Hrvatska premijerka ranije danas je istaknula da Hrvatske podržava sve svoje susjede na putu prema euroatlantskim integracijama, posebno Bosnu i Hercegovinu.  Podržavamo cjelovitu BiH sa tri konstitutivna naroda, sa posebnom obvezom skrbi prema Hrvatima u BH“ rekla je hrvatska premijerka uoči večere s američkim predsjednikom.Hrvatska je ovim pozivom, koji je pismeno došao iz Bijele kuće na adresu hrvatske premijerke, ušla u krug deset zemalja koje su u NATO primljene u razdoblju od 1999. do 2004. godine i s kojima se redovito održavaju konzultacije o europskoj sigurnosti. Susret Obama Kosor dogodio se godinu dana nakon prijema Hrvatske u zapadnu Alijansu. Prije godinu dana na samitu NATO u Strazbouru Obama je razgovarao s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i prethodnikom današnje šefice Vlade Ivom Sanaderom.  (Kliker.info-RSE)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku