hamburger-icon

Kliker.info

Izvjestilac EP) za BiH Cristian Dan Preda : ‘Dodik je ruska barikada’

Izvjestilac EP) za BiH Cristian Dan Preda : ‘Dodik je ruska barikada’

21 Februara
17:54 2016

Preda1Izvjestilac  Europskog parlamenta (EP) za BiH Cristian Dan Preda ocijenio je u nedjeljnom intervjuu za list Dnevni Avaz da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik usporava europski put Bosne i Hercegovine zauzimajući poziciju ruskog igrača.

– Kada je u pitanju pozicija gospodina Milorada Dodika, ona se može lako iščitati. To je nešto poput ruske prepreke za europski put. Ne treba vam specijalno razumijevanje da vidite prirodu te pozicije – rekao je rumunjski eurozastupnik Preda. Rekao je kako se Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) moraju uvjeriti da je istinska budućnost BiH samo u Europskoj uniji.

– Ako on ostane protiv Europe, to je onda njegov problem – dodao je.

Pozdravio je bosanskohercegovačko podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji ocjenjujući ga ‘hrabrim potezom’.

– Predaja zahtjeva u ovom trenutku je bila hrabra. Ali dobro je da je to urađeno. Sada, prije prihvaćanja zahtjeva te proglašavanja BiH kandidatom, napori vlasti i društva moraju biti usmjereni u dobrom pravcu. Treba postići što veći konsenzus. Jer, ako nemate većinu, ništa neće biti vjerodostojno – rekao je Preda.

On je ocijenio i kako je u BiH slično stanje kakvo je bilo u Rumunjskoj koja ima evidentne probleme s vlastitim pravosuđem. Pozvao je vlasti u BiH da se ugledaju na primjer Hrvatske koja je riješila probleme u pravosudnom sustavu prihvaćajući i provodeći mehanizam za suradnju i verifikaciju u pravosuđu.

– Hrvatska je najbolji primjer. I oni su bili obavezni to usvojiti i to će, bez dvojbe, biti slučaj i s BiH. U suprotnom će biti teško za BiH. Teže nego za Bugarsku i Rumunjsku, koje su imale te probleme. Dakle, ugledajte se na Hrvatsku – istaknuo je izvjestilac  Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Jedan komentar

  1. mostarac
    mostarac 21 Februara, 17:57

    Dodika u zatvor i mirna Bosna a bogami i Hercegovina

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku