hamburger-icon

Kliker.info

Izručenje sve izvjesnije : Australski sud odbio žalbu kapetana Dragana

Izručenje sve izvjesnije : Australski sud odbio žalbu kapetana Dragana

03 Februara
14:09 2009
 – Sve je izvjesnije da će Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan" postati prvi australski državljanin koji će biti izručen drugoj državi, u njegovom slučaju Hrvatskoj, i to zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina.Po pisanju australskog dnevnika The Age, sudac Saveznog suda Australije Dennis Cowdroy, naime, odbio je  jučer, 3. februara, njegovu žalbu na odluku Područnog suda Novog Južnog Walesa koji je ocijenio da postoje valjani razlozi za Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj. Kapetan Dragan koji je po dolasku u Australiju promijenio ime u Daniel Snedden nije nazočio ročištu na kojemu je izrečena presuda, a njegovi odvjetnici kojima do sada za obranu duguje 193 hiljade dolara, obznanili su kako će o eventualnoj žalbi odlučiti tek po dostavi pisanog obrazloženja Cowdroyeve presude. Vasiljković se, inače, posljednje tri godine, nakon hap[enja  20. januara 2006., nalazi u Sidneyskom zatvoru maksimalne sigurnosti.
Hrvatska pravosudna tijela sumnjiče ga da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se, također, da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg. Australski zakon Vasiljkoviću dopušta ulaganje još dviju žalbi na presudu suda Novog Južnog Walesa, no prema navodima The Age-a, veliko je pitanje hoće li iskoristiti tu mogućnost budući da je ostao bez novca za odvjetničke usluge.

Vasiljkoviću, bi, doznajemo iz pouzdanih izvora, za podnošenje samo jedne žalbe višim sudskim instancama trebalo u prosjeku 150 hiljada dolara. Kada se tome pridodaju sudski postupci što ih je pokrenuo protiv australskih novina i novinara, pogotovo lista The Australian koji je prvi otkrio da se iza imena Daniel Snedden zapravo krije Dragan Vasiljković, troškovi suđenja popeli bi se na vrtoglavih pola milijuna dolara. Toliko mu, tvrde naši izvori, ni izdaleka ne može osigurati udruženje "Srbi za pravdu" koji su i do sada pokušavali na različite načine, pa i lobiranjem kod najviših australskih državnih dužnosnika, ishoditi Vasiljkovićev ostanak u Australiji. Štoviše, nisu sakupili ni djelić, njemu sada najpotrebnijeg novca za podmirenje odvjetničkih troškova za angažman na žalbi protiv odluke o izručenju Hrvatskoj. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku