hamburger-icon

Kliker.info

Izručenje sve bliže : Assangeu odbijen zahtjev za odgodom suđenja

Izručenje sve bliže : Assangeu odbijen zahtjev za odgodom suđenja

21 Oktobra
16:04 2019

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u ponedjeljak se pojavio pred sudom u Londonu na saslušanju o tome hoće li biti izručen SAD-u zbog optužbi o špijunaži, a sud je odbio zahtjev njegovih advokata  za odgodom suđenja.

Proces o izručenju Assangea nastavit će se u februaru  2020., kao što je planirano, nakon što je sutkinja Vanessa Baraitser odbila zahtjev njegovih advokata  za odgodom od tri mjeseca kako bi imali više vremena pripremiti se za suđenje.

Assange je na sudu dignuo šaku, okrenut prema svojim pobornicima u prostoriji. Na saslušanje je došao svježe obrijan, što je u kontrastu s dugom bradom koju je imao dok je živio u ambasadi  Ekvadora.

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 točaka, uključujući zavjeru hakiranja računala vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen, u zatvoru bi mogao provesti nekoliko desetljeća.

Taj Australac proslavio se početkom 2010. kad je WikiLeaks objavio klasificiranu američku vojnu videosnimku napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters.

Pobornici ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora.

Kritičari pak tvrde da je on opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati zapad i američku sigurnost, te ga ne smatraju novinarom.

WikiLeaks je razbjesnio Washington objavivši stotine hilada  američkih diplomatskih depeša u kojima se kritizira svjetske čelnike, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice .

Assange je 2012. utočište pronašao u ambasadi  Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje, što je odbacio, tvrdeći da je krajnji cilj njegovo izručenje SAD-u.

U ambasadi  je proveo sedam godina, do aprila , a tada mu je određen pritvor od 50 sedmica  zbog kršenja jamčevine.

Taj rok je istekao, no Assange je i dalje u zatvoren dok traje proces o izručenju.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku