hamburger-icon

Kliker.info

Izricanje presude po tužbi BiH protiv SCG 21. februara 2007. godine

Izricanje presude po tužbi BiH protiv SCG 21. februara 2007. godine

08 Decembra
03:34 2006

Međunarodni sud pravde u Hagu će 21. februara naredne godine iznijeti presudu po tužbi BiH protiv nekadašnje SCG za genocid, saznaje "Dnevni avaz" iz dobroobaviještenih izvora bliskih Sudu.
Inače, ovo je treći po redu datum koji Sud određuje za izricanje presude. Prvobitno je bio određen 7. februar, da bi nedugo za tom odlukom uslijedila sljedeća koja je datum objave presude smjestila u juli sljedeće godine.
 Ta informacija izazvala je negodovanja kako van tako i unutar Suda. Njeni protivnici su kao adut iznosili podatak da su završne riječi u ovom sporu iznesene 9. maja te nazivali neosnovanim zahtjev da se sudijama da 14 mjeseci za vijećanje do donošenja presude.  Na kraju je donesena, kako se ističe, i konačna odluka da presuda bude objelodanjena 21. februara naredne godine u 15 sati. Uprkos, kako kažu, opravdanom optimizmu koji vlada u bh. timu, iz Suda još nema jasnih naznaka u kojem pravcu bi mogla ići presuda o bh. tužbi.

Predsjednica Suda Rozalin Higins (Rosalyn Higgins) nedavno je konstatirala da je tužba BiH protiv SCG izuzetno težak i kompleksan predmet. Ranije presude Suda okarakterizirala je mnogo jednostavnijim, s obzirom na to da su se stranke zadovoljavale presudama u kojim bi se neko proglašavao krivim zbog kršenja međunarodnih obaveza.
U slučaju bh. tužbe nalazi se i zahtjev BiH za obeštećenje žrtava genocida, s čime se Sud ranije nije susretao.

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku