hamburger-icon

Kliker.info

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin: Izraelsko društvo je bolesno i treba ga liječiti

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin: Izraelsko društvo je bolesno i treba ga liječiti

20 Oktobra
13:10 2014

Rivlin2Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je izjavio da je došlo vrijeme da se prizna da je “izraelsko društvo oboljelo i da ga treba liječiti”.Predsjednik Rivlin se obratio učesnicima konferencije “Vanjsko neprijateljstvo i prihvatanje drugih” koja je održana u Izraelskoj akademiji nauka i tom prilikom istakao da su tenzije između Jevreja i Arapa dostigle rekordnu razinu, a da je bolest nasilja zahvatila sve oblasti.

Izrazivši lično uvjerenje da je izraelska akademska zajednica pravo mjesto za rješavanje problema u društvu, Rivlin je kazao da je nasilje sveprisutno u svim sektorima društva od fudbalskih stadiona do akademija.”Nasilja ima i na društvenim medijima, bolnicama i školama. Neću podsjećati na pitanje Martina Bubera ‘Jesmo li to zaboravili biti Jevreji?’, već ću pitati jesmo li to zaboravili biti ljudi?”, kazao je Rivlin.

Sredinom juna su na Zapadnoj obali nestala, a 18 dana kasnije mrtva pronađena tri izraelska mladića. Potom su izraelski doseljenici odgovorili svirepim ubistvom maloljetnog Palestinca. Sve je to iniciralo 51-dnevne zračne i kopnene izraelske napade u Pojasu Gaze koji su imali stravične posljedice.Napadi su zaustavljeni pregovorima u Kairu, ali tenzije su preslikane na stalne incidente u kompleksu Al Akse u Jerusalemu. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku