hamburger-icon

Kliker.info

Izrael odbacio Kerryjev prijedlog o primirju : Palestinske brigade zaustavile izraelsku pješadiju

Izrael odbacio Kerryjev prijedlog o primirju : Palestinske brigade zaustavile izraelsku pješadiju

25 Jula
23:02 2014

Hamas21Pripadnici vojnog krila Hamasa brigade Ezzeldin Al-Qassam ubili su u gradu Beit Hanounu deset izraelskih vojnika..”Naši borci su uhvatili u zamku 15 vojnika izraelskih jedinica u gradu Beit Hanoun na sjeveru Gaze. U sukobima koji su izbili deset izraelskih vojnika je poginulo”, navode u saopćenju.Kako kaže, u sukobima su korištene i rakete tipa RPG.Izraelska vojska još ništa nije saopćila vezano za ovaj događaj. Kako se navodi, brigade Ezzeldin Al-Qassam su pogodile i jedan avion izraelske vojske.Izraelska vojska, koja je 17. jula započela kopnene napade na Gazu, nije mogla napredovati na istoku i sjeveru Gaze zbog otpora palestinskih grupa, javlja Anadolija.Palestinske grupe na čelu sa brigadama Ezzeldin Al-Qassam i Jeruzalem idu direktno u sukobe sa vojskom Izraela, a također vrše i raketne napade na gradove kao što je Tel Aviv, Askalan, Ashdod i Sderot.Grupe otpora u Palestini danas su izvršili osam raketnih napada na Izrael.U saopćenju izraelske vojske, navodi se da je otpočetka operacije Zaštitni rub na Izrael izvršeno 843 raketnih napada, od kojih je 166 spriječeno zahvaljujući proturaketnom sistemu “Željezna kupola”.

Evropska unija (EU) pozvala je sve strane na hitno obustavljanje vatre u Gazi na osnovu sporazuma o primirju iz 2012. godine. Usaopćenju evropskog Servisa za vanjske akcije izraženo je zadovoljstvo zbog napora koje su regionalni akteri, a posebno Egipat, poduzeli u cilju uspostavljanja primirja.Izrazili su zabrinutost zbog stalne eskalacije nasilja u Gazi gdje je ubijen veliki broj civila uglavnom žena i djece.EU osuđuje ubijanje nevinih civila, u prvom redu 16 Palestinaca koji su se nalazili u školi u Beyt Hanunu.U saopćenju je izražena i važnost formiranja humanitarnih koridora u Gazi.”Treba dozvoliti civilima da napuste područja u kojima traju sukobi, onima koji to žele”, navodi se.EU navodi da izraelska vojna operacija treba biti proporcionalna i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom te su ponovili osude napada Hamasa i drugih oružanih skupina na Izrael.EU je izrazila duboku zabrinutost zbog stanja na Zapadnoj Obali.

Kerry insistirao na 18-dnevnom prekidu vatre

Izraelski sigurnosni kabinet u petak je odbacio prijedlog američkogg državnog sekretara Johna Kerryja za primirjem, saopćili su zvaničnici. Kerry je insistirao na prekidu 18-dnevnih borbi između Izraela i islamističke grupe Hamas.
Izraelski zvaničnik izjavio je Reutersu da kabinet želi promjene u sporazumu prije nego što okonča ofanzivu.
Više od 800 Pakistanaca, većinom civila, i 36 Izraelaca poginulo je od početka sukoba, prenosi BBC. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku