hamburger-icon

Kliker.info

Iznenadni obrat i nova koalicija 34 države protiv ISIL-a : Saudijska Arabija i Turska predvode vojni savez muslimanskih država za borbu protiv terorizma !

Iznenadni obrat i nova koalicija 34 države protiv ISIL-a : Saudijska Arabija i Turska predvode vojni savez muslimanskih država za borbu protiv terorizma !

15 Decembra
07:50 2015

arabiaforces12Saudijska Arabija je u utorak najavila formiranje vojne koalicije 34 islamske države za borbu protiv terorizma, objavila je državna televizija TV Arabiya.”Saudijska Arabija objavila je formiranje Islamskoga vojnog saveza od 34 države u borbi protiv terorizma”, objavila je, kako prenosi Reuters, televizijska mreža u kratkim vijestima.

Zasad nema puno detalja o ovoj novoj alijansi, osim da će se boriti protiv svih vidova terorizma, ne samo protiv Islamske države. Nije jasno na koji će se način boriti te jesu li već neki konkretni planovi borbe spremni.

Uz Saudijsku Arabiju, članice ove koalicije su, redoslijedom objavljenim u službenom priopćenju, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Bahrein, Bangladeš, Benin, Turska, Čad, Togo, Tunis, Džibuti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somalija, Gabon, Gvineja, Palestina, Komori, Katar, Obala Bjelokosti, Kuvajt, Libanon, Libija, Maldivi, Mali, Malezija, Egipat, Maroko, Mauretanija, Niger, Nigerija i Jemen.

Na popisu je najvidljiviji izostanak Irana, s kojim Saudijci neizravno ratuju u Jemenu.

Saudijski ministar obrane Mohammad bin Salman al Saud izjavio je na konferenciji za novinare da će koalicija zajednički operativni centar imati u RIjadu te da će svoje djelovanje koordinirati s drugim međunarodnim tijelima za borbu protiv terorizma, ali nije naveo kojim. Rekao je da će članice djelovati na području Iraka, Sirije, Egipta i Afganistana, no ni tu nije bio rječitiji o načinu djelovanja.

U priopćenju kojim se obznanjuje formiranje saveza kao temeljne vrijednosti ističu se ‘ljudski dignitet, pravo na život i sigurnost’, a navodi se i da će koalicija biti posvećena eliminaciji terorizma korištenjem ‘međunarodnih pravnih instrumenata’. Ponovno, ne navodi se o kakvim je instrumentima konkretno riječ.

Saudijci su na kraju najavili da je koaliciji podršku dalo i niz drugih islamskih zemalja, uključujući i najmnogoljudniju muslimansku državu Indoneziju, no one zasad nisu i članice ovog vojnog pakta.

The Guardian napominje da su Saudijci već neko vrijeme pod snažnim američkim pritiskom da se jače uključe u bitku s ISIS-om. List napominje i da je ISIS kao jedan od svojih ciljeva naveo rušenje zaljevskih monarhija, a dosad je već preuzeo odgovornost za niz napada na području Kuvajta i Saudijske Arabije.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku