hamburger-icon

Kliker.info

Iznajmljivači sa srcem : Uspješna Bosanka Džemila Talić- Gabriel otvara svoj dom u Neumu djeci s poteškoćama

Iznajmljivači sa srcem : Uspješna Bosanka Džemila Talić- Gabriel otvara svoj dom u Neumu djeci s poteškoćama

21 Juna
08:48 2017

Vrata svoje kuće u Neumu za djecu s Downovim sindromom i autizmom i njihove roditelje otvorila je počasna konzulica Bosne i Hercegovine u Novom Južnom Velsu, Džemila Talić Gabriel  i njen suprug Chris Gabriel.

Talić Gabriel se uključila u akciju Iznajmljivači sa srcem, koja je prvobitno počela u Hrvatskoj i u koju su uključeni privatni iznajmljivači na moru, a koja polako zaživljava i u našoj zemlji.

Naime, akcija je počela na društvenoj mreži osnivanjem grupe „Iznajmljivači sa srcem“. Riječ je o akciji u kojoj privatni iznajmljivači tokom ljetne sezone besplatno ugoste porodice s djecom sa posebnim potrebama.

“Za akciju sam saznala od svoje prve susjede u Neumu. Pitala me je kratko porukom imam li želju da se uključim jer je znala koliko sam aktivna u humanitarnom radu. Sreća i osmjeh te djece nemaju cijenu. Imat ću čast da ugostim desetero djece koji dolaze s roditeljima i svako dijete će kod mene boraviti sedam dana. Djeca dolaze iz Sarajeva, Mostara i Prnjavora. Suprug mi je velika podrška u humanitarnom radu pogotovo kada je riječ o aktivnosti u BiH. Jer ipak je on pola bosanac, supruga Bosanka i ima nekretninu u Neumu, dovoljno,“, rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Džemila Talić Gabriel.

Kuća Džemile Talić Gabriel  je već otvorena, no naglašava kako je većina roditelja bila zaintetesirana za septembar kada na Jadranu vladaju manje gužve i kad će djeca u miru moći uživati sa svojim porodicama. Sretna je kaže što će omogućiti nekoj djeci da prvi put provedu vrijeme na moru.

Verica Ignjić iz Prnjavora čiji sin Nikola ima autizam sa porodicom će u septembru gostovati kod gospođe Talić Gabriel. Kako kaže, svi su sretni zbog mogućnosti da besplatno ljetuju, jer se porodice sa djecom sa posebnim potrebama susreću sa brojnim teškoćama, a djeca su diskriminirana.

“Ovo je prvi put da ćemo ići u Neum zahvaljujući akciji. Akcija je krenula preko Facebook grupe u koju me je uključila jedna gospođa. Svim roditeljima djece sa posebnim potrebama ovo puno znači, jer neka djeca nikada nisu ni vidjela more. Mi nismo mogli ni zamisliti da neko može biti tako human i imati veliko srce da ustupi nama svoj dom za takvo nešto.

U Neum kod gospođe Džemile ide naša kompletna porodica, ja, suprug, sin Nikola koji ima 11 godina i kćerka Nikolina. Nadam se da ćemo uspjeti da se sretnemo i upoznamo sa gospođom Džemilom. Bit ćemo šest dana početkom septembra jer nam počinje školska godina, a učiteljice će nam to opravdati. Neke porodice su već bile na hrvatskom primorju i vratile se zadovoljne, kažu da su ih odlično dočekali i da im je bilo jako lijepo” kaže gospođa Ignjić.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Jedan komentar

  1. ljulja
    ljulja 19 Augusta, 14:37

    Svaka cast,sve pihvale za takav poduhvat!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku