hamburger-icon

Kliker.info

Iznad Atlantika nestao francuski avion sa 228 putnika i članova posade

Iznad Atlantika nestao francuski avion sa 228 putnika i članova posade

01 Juna
13:42 2009

Putnički avion francuskog avioprijevoznika Air Francea sa 228 putnika i članova posade nestao je s radara tokom leta iznad Atlantika u blizini brazilske obale, a strahuje se kako se srušio u ocean. Kontrola leta izgubila je kontakt s Airbusom A 330 oko 8 sati ujutro, tri i pol sata nakon što je uzletio iz Rio de Janeira prema zračnoj luci u Parizu gdje je trebao sletjeti u 11 sati. – U svom posljednjem javljanju kapetan je javio o turbulencijama, a nakon toga veza je pukla – rekao je dužnosnik pariškog aerodroma. I Air France je u izjavi potvrdio da je iz aviona poslana automatska poruka o kratkom električnom spoju 15-ak minuta nakon ulaska u olujno područje s jakim tubulencijama. – Najvjerojatnije je da je u avion udarila munja – rekla je Francois Brouse, direktorica komunikacija Air Francea.

Brazilske vlasti izvještavaju pak da je Airbus u trenutku nestanka s radara daleko odmakao iznad oceana. Uobičajeno je da se piloti tijekom leta nad Atlantikom javljaju svakih 20-30 minuta. Na pariškom aerodromu osnovan je krizni štab i dodaju kako "nema nade" da nije riječ o zrakoplovnoj nesreći. Air France je potvrdio kako je na letu broj AF 447 216 putnika te 12 članova posade. Među putnicima je osmero djece. Avioni brazilskog ratnog vazduhoplovstva počeli su potragu u blizini otočja Fernando de Noronha, 2.400 kilometara sjeveroistočno od Rio de Janeira. Francuski ministar okoliša Jean-Louis Borloo izjavio je da bi avionu do sada nestalo goriva.

– Nema ničega na španjolskom radaru, ničega na marokanskom i ničega na francuskom. Možemo očekivati najgore – rekao je Borloo dodavši da je avion nestao i sa civilnih i vojnih radara, ali i da je mogućnost otmice isključena. I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je duboku zabrinutost. Talijanski mediji javljaju da je među putnicima i petero državljana Italije.Posljednja velika nesreća u kojoj je sudjelovao avion Air Francea dogodila se u julu 2000. godine kada se nadzvučni Concorde srušio odmah nakon uzlijetanja s pariškog aerodroma Charles de Gaulle. Svih 104 putnika i članova posade izgubili su život, kao i četvero ljudi na tlu. Posljednja velika avionska nesreća u Brazilu uzela je 199 života. U julu 2007. godine u Sao Paulu srušio se Airbus A 320.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku