hamburger-icon

Kliker.info

Izmjene Zakona o akcizama: Mehmedović i Ahmetović blokirali glasanje po hitnoj proceduri!

Izmjene Zakona o akcizama: Mehmedović i Ahmetović blokirali glasanje po hitnoj proceduri!

20 Aprila
16:05 2017

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio hitni postupak glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru, pa će uslijediti skraćeni postupak.

Kako javlja reporter “Slobodne Bosne”, 19 poslanika bilo je za hitnu, 19 protiv, a dva sudržana.

Nakon toga, pristupilo se glasanju da set zakona o akcizama ide u skraćenu proceduru.  Za skraćenu proceduru glasao je 21 zastupnik, a 19 protiv.

Skraćena procedura znaći da zakoni mogu proći komisijsku fazu uz predlaganje amandmana.

“Slobodna Bosna” doznaje da su dvojica zastupnika SDA, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, bili suzdržani, čime su de facto blokirali usvajanje zakona po hitnoj proceduri.

Glasanju je prethodila burna parlamentarna rasprava iz koje se jasno vidjelo ko će glasati „za“ a ko „protiv“ predloženih zakonskih rješenja..

Najviše nedoumica izazvao je zastupnik SDA, Šemsudin Mehmedović, čiji se glas smatrao presudinim za ukupni ishod glasanja, a koji je podršku predloženim zakonima uvjetovao usvajanjem nekoliko zaključaka.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović rekao je da je spreman podržati set zakona ako je to u interesu BiH, ali pod uslovom da se zaštite građani od talasa poskupljenja usvajanjem zaključaka koje je predložio zajedno sa zastupnikom Sadikom Ahmetovićem.

Zastupnik NDP-a Momčilo Novaković kazao je da je zaključke Mehmedovića i Ahmetovića nemoguće realizovati s obzirom na to da je riječ o različitim nadležnostima. Jasno je poručio kako zaključke nije moguće implementirati u praksi te da usvajanje nije nikakav garant njihovog izvršenja.

Damir Arnaut iz SBB-a kazao je da SBB sve zaključke podržava, ali da ga zanima je li stvarno Mehmedović vjeruje da će zaključci bit implementirani. Podsjetio je da je prilikom prvog uvođenja akciza predložen zaključak koji nikada nije implementiran.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da su zaključci neprovodivi, suprotni zakonu i da su trebali biti dostavljeni Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS-a, a ne Parlamentarnoj skupštini BiH. Istakao je da zaključci uopće nisu uslov glasanja za hitni postupak, već alibi za glasanje za povećanje akciza na naftu.

On je pitao Vijeće ministara BiH zašto je odabralo samo dva zastupnika da dostave svoju listu želja i zašto nisu tražili od drugih parlamentaraca da kažu svoje mišljenje i dostave spisak želja.

Mehmedović je odgovorio da se sve može implementirati kada postoji volja i želja podsjećajući na naftnu krizu na Bliskom istoku.

Obratio se i zastupnik SDA Senad Šepić koji je kazao da se od postojećeg grade autoceste, a ne da se stvaraju novi nameti. Složio se da postoji mnogo dilema o provodivosti zaključaka Mehmedovića i Ahmetovića. On je rekao da bi zastupnici Izetbegovića, Čovića, Dodika i Radončića u entitetskim parlamentima trebali prvo usvojiti zaključke pa da se onda državni parlamentarci izjašnjavaju o povećanju akciza.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović također smatra da su zaključci Mehmedovića i Ahmetovića nesprovodivi i nemogući jer se već u prvom zaključku utječe na slobodnu ekonomiju i slobodno formiranje cijena, što nije moguće.

Salko Sokolović iz SDA kazao je da u teškoj ekonomskoj situaciji u BiH akcize nisu jedino sredstvo za izgradnju autocesta, odnosno da se ceste ne smiju graditi na teret građana BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da se zaključcima prenose nadležnosti, jer Parlamentarna skupština BiH obavezuje FBiH i RS da sprovode zaključke, te da je uvjeren da je takvo nešto neprihvatljivo za parlamentarce iz oba entiteta.

Zastupnicima je apelovao da se uđe u raspravu i da se kroz amandmane dođe do idealnog rješenja. On je zahtjeve Vijeća ministara BiH za hitnu proceduru obrazložio time da se pokušava spriječiti amandmansko djelovanje.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da se zaključci Parlamentarne skupštine BiH generalno ne sprovode, odnosno da ne mogu obavezati Vijeće ministara BiH na sprovođenje zaključaka, a kamo li Vladu FBiH i Vladu RS-a, za šta i nemaju ustavne nadležnosti.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ŠARENA
    puka 59 - ŠARENA 22 Aprila, 20:53

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA PRIMJEĆUJU I OVA DR . KAPETANOVIČKA SAMO ŠTO SE NIJE NAGELA PREMA NAŠEM SABORCU- HEROJU KASUMOVIĆU . POZDRAV DOMOVINI DO VEČINE

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku