hamburger-icon

Kliker.info

Izjašnjavanje u Vladi Srbije : Zorana Mihajlović jedina podržala rezoluciju o genocidu u Srebrenici !

Izjašnjavanje u Vladi Srbije : Zorana Mihajlović jedina podržala rezoluciju o genocidu u Srebrenici !

24 Juna
08:57 2015

ZoranaM1 Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, jedina je ministarka koja je na sjednici Vlade, krajem prošle sedmice  podržala tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, saznaje Danas.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tražio je od ministara da se pojedinačno izjasne o rezoluciji koju je Velika Britanija, uz asistenciju Sjedinjenih Američkih Država i Holandije, pripremila za usvajanje u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uoči obilježavanja dvadeset godina od genocida koji su snage vojske Republike Srpske počinile nad više od osam hiljada bošnjačkih dječaka i muškaraca. Kako saznajemo od izvora u Vladi Srbije, osim Zorane Mihajlović, u prvi mah je rezoluciju podržala i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, ali je potom i povukla svoju podršku i izjasnila se kao uzdržana. Svi ostali ministri, njih 14 – glasalo je protiv.

Prema navodima Danasovih sagovornika iz Vlade Srbije, tokom izjašnjavanja nije bilo nikakve rasprave, razmjene mišljenja ili polemike, samo je jedan od ministara prokomentarisao da, ukoliko je podrška rezoluciji dobra za državu i javni interes, on ne bi imao ništa protiv, dok se Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, izjasnio unaprijed u smislu pune podrške premijerovom stavu, kakav god on bio. Ostali ministri izjasnili su se negativno o tekstu rezolucije, bez ikakvih komentara. To je, između ostalog, i bio razlog zbog kojeg je premijer Srbije saopštio da Vlada Srbije ne podržava tekst rezolucije o Srebrenici.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović jedina se do sada izjasnila da je spremna da ide sa premijerom u Srebrenicu. “Vlada Srbije poštuje i svoje i tuđe žrtve i radi na pomirenju u regionu”, izjavila je ona odgovarajući potvrdno na pitanje novinara da li bi i ona išla u Srebrenicu sa premijerom ukoliko on bude išao.
Prema navodima sagovornika Danasa iz Vlade Srbije, od Srbije niko nije tražio da se izjasni o rezoluciji o Srebrenici, pa je odluka premijera da pita ministre za mišljenje i obavjesti javnost o tome bila pomalo iznenađujuća.

Kako je Danas već izvjestio, iako je državni vrh, odnosno premijer Srbije, istakao da Srbija nije tražila od Rusije da uloži veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju o Srebrenici, negativno izjašnjavanje o tom dokumentu predstavljalo je zapravo neformalan poziv Rusiji da to učini. Takođe, prema istraživanju našeg lista, Rusija bi, svakako, uložila veto na usvajanje tog dokumenta, a da se Srbija izjasnila u smislu podrške – za taj čin Rusija bi iskoristila protivljenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Rusija je prepoznala sopstveni interes, tvrde Danasovi sagovornici iz diplomatskih krugova, za konfrontiranje sa Evropskom unijom i Amerikom preko rezolucije o Srebrenici, svjesna da uticajem na region Zapadnog Balkana prezentuje svoju snagu u aktuelnom konfliktu.

(Kluiker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku