hamburger-icon

Kliker.info

Izglasan zakon zbog kojeg je prosrpska oporba izazvala kaos u Skupštini: Pohapšeni svi poslanici DF-a (VIDEO)

Izglasan zakon zbog kojeg je prosrpska oporba izazvala kaos u Skupštini: Pohapšeni svi poslanici DF-a (VIDEO)

27 Decembra
14:15 2019

Iako su prosrpski opozicioni zastupnici Demokratskog fronta (DF) upotrebom pirotehnike, uništavanjem inventara, uvredama i prijetnjama pokušali prekinuti rad crnogorske Skupštine i odgoditi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon intervencije policije koja je privela 22 osobe, zastupnici vladajuće većine su u 2.30 ujutro izglasali zakon u onom obliku u kojem je bio predložen. 

Incident koji je prethodio kratkotrajnom prekidu rada crnogorske Skupštine i kasnijem izglasavanju zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji, dogodio se kad su odbačena dva amandmana koje je Skupštini uputila Mitropolija SPC-a.

Vođa opozicionog DF-a Andrija Mandić inzistirao je na prekidu sjednice, kako bi njegovi zastupnici mogli sljedeći dan obrazložiti više od 100 predloženih amandmana.

– Građani očekuju objašnjenje zašto maltretirate poslanike da poslije ponoći glasaju o ovako važnom zakonu. To ne bi radili da imate čiste namjere – rekao je Mandić koji je tokom rasprave upozorio zastupnike vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje ratne suborce da budu spremni.

– Pozivam sve moje ratne drugove iz ‘91. i ‘99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore – zaprijetio je Mandić sa svog zastupničkog mjesta, dok su se u crnogorskim gradovima okupljali njegovi istomišljenici te blokirali važne prometnice na sjeveru, jugu i središnjim dijelovima zemlje pa je morala intervenirati policija.

Tokom rasprave koja je počela u 11 sati, demonstranti su se okupili ispred hrama Kristovog uskrsnuća i predvođeni svećenicima SPC-a krenuli prema zgradi parlamenta, ali ih je policija zaustavila na stotinjak metara udaljenosti.

Policijski službenici uspjeli su spriječiti i da incident u Skupštini ne preraste u fizički obračun, tako što su priveli 18 zastupnika Demokratkog fronta i još četiri osobe.

– Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može biti strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore – poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović kad je sjednica nastavljena u 1.30 iza ponoći.

On je bio jedna od glavnih meta zastupnika Demokratskog fronta kojima je izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice pa oni neće moći prisustvovati  sjednicama u sljedećih 15 dana.

Zastupnik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić, kojeg su zastupnici DF-a grubo vrijeđali, takvo je ponašanje nazvao “šešeljizacijom” crnogorske Skupštine.

– Ovo sam doživio 1995. kad je to radio Šešelj. I Srbija je to nadišla. Ovaj parlament trebaju činiti slobodni ljudi. Nisu ih ljudi birali da vjeru pretvaraju u mržnju i da budu kopija Šešelja. Zbog kratkih ciljeva uništavaju trajna dostignuća ovog parlamenta i države – poručio je Krivokapić.

– Svi znamo gdje nas je dovela u regiji i bivšoj državi zloupotreba nacije i vjere i 30 godina kasnije je nedopustivo da se manipulira nacijom i vjerom, značajan dio rasprave je bio u tom smjeru – izjavio je Brajović prije nego što je pozvao preostale zastupnike u Skupštini, uglavnom one iz vladajuće većine, da se izjasne o predloženim amandmanima.

Svi su amandmani odbačeni, a 45 preostalih zastupnika je jednoglasno podržalo donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u obliku u kojem je predložen.

Zakonom je predviđeno da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u. SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Prosrpska oporba isprovocirala incident i prekid sjednice Skupštine

Prosrpski zastupnici Demokratskog fronta prekinuli su sjednicu Skupštine Crne Gore bacanjem petarde, uništavanjem inventara te uvredama i prijetnjama upućenima predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i zastupnicima vladajuće većine koja je prethodno “u načelu” glasala za prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) iznijeli su više od 100 amandmana na prijedlog ovog zakona i željeli su da se o njima raspravlja, a čelnik te oporbene strane Andrija Mandić je zatražio da se sjednica prekine i glasovanje o zakonu odgodi.

Kad tom zahtjevu nije udovoljeno i kad je najavljena stanka, a premijer Duško Marković i ministri napustili Skupštinu, u prostoriju je bačena petarda te je nastalo komešanje. Nekolicina zastupnika Demokratskog fronta je iščupala i pobacala tehničke uređaje kojima se za vođenje sjednice koristio predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović.

U smirivanje izgrednika uključili su se i zaštitari, koji su imali plinske maske, što se može dobro vidjeti na snimci koju je na svojem Facebook profilu objavila zastupnica DF-a Marina Jočić.

Prema pisanju portala vijesti.me, sve poslanike DF-a su nakon incidenta policijci priveli i proslijedili u dva policijska vozila kojima su odvezeni u podgorički Centar sigurnosti.

Unatoč incidentu, najavljeno je da će sjednica Skupštine biti nastavljena, nakon što policijski inspektori utvrde što je uzrokovalo eksploziju u prostoriji u kojoj se održavaju sjednice.

Već od jutarnjih sati i početka rada Skupštine, aktivisti i simpatizeri prosrpske oporbe blokirali su važne prometnice na sjeveru, jugu i središnjim dijelovima zemlje, pokazujući podršku oporbenim zastupnicima i protivljenje prijedlogu zakona u kojem stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se tvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinu vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.

Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u.

SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Čelnik oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić upozorio je zastupnike vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje ratne suborce da budu spremni.

– Ja sam sudjelovao u ratovima 1991. i 1999., nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi – izjavio je Mandić obraćajući se u parlamentu crnogorskom premijeru Dušku Markoviću. Ako se ne odustane od zakona “to će biti katastrofa za Crnu Goru”, dodao je.

– Pozivam sve moje ratne drugove iz ‘91. i ‘99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore – zaprijetio je Mandić.

Tijekom rasprave koja je počela u 11 sati, demonstranti su se okupili ispred hrama Kristovog uskrsnuća i predvođeni svećenicima SPC-a krenuli prema zgradi parlamenta, ali ih je policija zaustavila na stotinjak metara udaljenosti.

Prosvjednici su upozorili da će tu ostati sve dok vlada ne povuče sporni zakon iz procedure.

Dok su zastupnici raspravljali, susreli su se mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije i premijer Marković koji je zastupnicima prenio da su mitropoliji SPC-u sporna samo dva članka zakona.

– Mitropolit je tražio da vlada povuče zakon i da je to u interesu svih, a kao argumentaciju iznio je nepovjerenje u nas i strah za poziciju mitropoliije. Razuvjeravao sam ga u to, iskazao spremnost da dijalog vodimo i nakon glasanja o zakonu ako dobije podršku i tu se nismo složili – rekao je Marković.

Prenoseći detalje razgovora svećenicima i demonstrantima na ulici, Amfilohije je rekao da je Markovića zamolio da se rasprava i glasanje o zakonu odgodi za dane nakon pravoslavnog Božića.

(Kliker.info-Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku