hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegovićevo samoubistvo s turskim predumišljajem : Izdao NATO, prodao građansku BiH

Izetbegovićevo samoubistvo s turskim predumišljajem : Izdao NATO, prodao građansku BiH

06 Avgusta
05:13 2019

U situaciji kada je mogao uzeti sve, Bakir Izetbegović je odlučio da uzme – ništa. Koliko god na klixu, faktoru i ostalim medijima, uglavnom sponzorisanim novcem iz federalnih javnih preduzeća koje kontrolišu kadrovi SDA, tvrdio da je njegov „trojni pakt“ sa Čovićem i  Dodikom uspjeh, sam pogled na tekst sporazuma potpisanog u pristustvu Larsa Gunnara Wigemarka bit će dovoljan da shvatite da je Bakir Izetbegović izdao i državu i sebe. Izdao je državu zbog  interesa Turske. Izdao je sebe zbog interesa svog „velikog predsjednika“ Redžepa Tajipa  Erdogana. 

Politika Bakira Izetbegovića može se podijeliti u dva čina. Onaj prvi odigrao se prije nego je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini došao turski predsjednik Erdogan, a onaj drugi uslijedio je nakon što se samozvani vođa svih muslimana vratio u Tursku. 

„Članstvo u NATO-u ostaje crvena linija ispod koje SDA ne može ići. Ne postoji način da bez preuzimanja te obaveze bude formirana nova vlast na temelju izbornih rezultata 2018.godine“, kazao je 5. jula 2019. godine predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Tri dana kasnije u službenu posjetu BiH doputovao je Erdogan i sarajevski ogranak muslimanskog bratstva je opet oživio. Uslijedio je drugi čin politike Bakira Izetbegovića.

„Nema članstva u NATO-u dok za to ne sazri odluka i u Republici Srpskoj“,  kazao je 3. avgusta Bakir Izetbegović.

Pošto u Republici Srpskoj nije sazrilo, lider SDA je bio primoran da pokaže koliko je on, zapravo, zelen. Crvenu liniju ispod koje „nije htio ići“ samo je izbrisao i onda na njeno mjesto stavio svoj potpis kojim je odustao od NATO puta. Sada i službeno, u prisustvu Larsa Gunnara Wigemarka, međunarodnog  inicijatora i svjedoka svake propasti probosanske politike. Članom tri svog Sporazuma sa Dodikom i Čovićem Izetbegović je ubio NATO put, dok je članom četiri najavio i skoro ubistvo građanske Bosne i Hercegovine. Trećim članom ga je, dakle, porazio Dodik, četvrtim ga je dokrajčio Čović. 

„Implementirati sve presude domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon Bih kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo LEGITIMNO predstavljanje na teritoriji cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH“, piše u Sporazumu koji je potpisao Izetbegović.

Đavo leži u riječi „legitimno“. To je, dakle, ona riječ koju godinama ponavlja Dragan Čović. To je onaj princip kojeg zagovara HDZ BiH – legitimno predstavljanje naroda. Tu više nema mjesta ni za Željka Komšića i sve one koji žele da Bosna i Hercegovina bude građanska država. 

Naći će Bakir Izetbegović, vjerovatno, još medijskog prostora da opravda svoj samoubilački čin, ali oni koji imaju imalo razuma znat će da je lider SDA postupio – nerazumno. A, evo zašto.

SDA sada na državnom nivou ima predsjedavajućeg Vijeća ministara, ima šefa Predstavničkog doma, ima SDS-ove ministre koji ne blokiraju interese Bosne i Hercegovine. Kada formira vlast sa Dodikom i Čovićem – Izetbegoviću će ostati dva državna ministra u Vijeću ministara kojim će rukovoditi Dodikov Zoran Tegeltija. 

Da je imao hrabrosti i političkog znanja, da je zastupao interese Bosne i Hercegovine, a ne Turske (u ime Rusije), Bakir Izetbegović je mogao formirati vlast bez Dodika i Čovića. Matematika kaže da postoje 22 ruke koliko je potrebno da se izglasa Vijeće ministara. Zakoni propisuju da samo Zastupnički dom odlučuje o imenovanju Vijeća ministara. 

U Predsjedništvu BiH postoji većina koja bi, bez Dodika, mogla izglasati novog mandatara. Budžet se ne mora ni usvojiti, jer odluke o privremenom finansiranju se nameću po automatizmu. Samo Predstavnički dom bira članove CIK-a. Vijeće ministara imenuje direktore OSA-e, SIPA-e, Granične policije i još pedesetak agencija. Sigurnosni sektor bi bio izbijen iz ruku Čovića i Dodika. Izborni proces bi bio oslobođen SNSD-ovog i HDZ-ovog ropstva. Vijeće ministara bi usvajalo ANP. 

I sada će Izetbegovićevi „savjetnici“ pitati – a šta ćemo sa Domom naroda? Ništa. Zar iko normalan misli da će, i kada budu u vlasti, SNSD i HDZ glasati za zakone koji grade BiH? Zar iko vjeruje da Dodik i Čović neće i Vijeće ministara BiH pretvoriti u Dom naroda u kojem će po nacionalnom ključu blokirati donošenje svake probosanske odluke? 

I još jednom – mogao je imati sve, ali on je izabrao ništa. Izabrao je državnu vlast u kojoj se neće pitati ništa. Izabrao je interese Turske umjesto interesa BiH. 

Avdo Avdić (Žurnal)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Trpko
  Trpko 06 Avgusta, 08:27

  i”Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše”.Kažu da ima ptica koje se poseru u vlastito gnijezdo.Ptice selice?

  Odgovori
 2. puka 59 - ANP
  puka 59 - ANP 06 Avgusta, 16:55

  VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA- USKOPLJA ODAVNO TVRDE DA NAŠ SABORAC – TROLIST – LJILJAN – KOMŠIĆ ČUVA BIH . POZDRAV DOMOVINI DO SAGLASNOSTI ??’ predsijedništva .

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 06 Avgusta, 20:24

  PA AVDO AVDIĆU TO ŠTO SI TI NAPISAO JE I IZAZVALI RAT U BIH.ČOVJEČ ODNOSNO NEČOVJEČE I IDIOTE KAKO MISLIŠ DA JE IMAO SVE KAD VAS U BIH SPADA TREĆINA I KRAJ PRIČE.MISLIŠ DA BI MI SJEDILI SKRŠTENIH RUKU I ČEKALI VAŠU VOLJU,IDIOTE JEDAN.BIH NIJE GRAĐANSKA DRŽAVA I KRAJ SVIH PRIČA ZA VJEKI VJEKOVA AKO MISLIŠ DA BIH UOPŠTE POSTOJI.NORMALNO JE DA NEMA ŽELJKA KOMŠIĆA TOG BAŠČARŠIJSKOG KEZMETA KAKO GA JE NAZVAO HRVATSKI GENERAL ANTE PRKAČIN,NIJE GA NIKAD TREBALO NI BITI. VIDIŠ LI KUKAVČE DA SVI GRAĐANISTI IZ REDA BOŠNJAKA SU TEŠKE BALIJE A PAR GLUPAKA IZ REDA SRPSKOG I HRVATSKOG NARODA GLUME GRAĐANISTE ZATO ŠTO SU OŽENJENI MUSLIMANKAMA PA MORAJU TU BITI JER IH U RODNIM GRADOVIMA NEĆE JER IM BAGRA NETREBA.VEĆINSKI SRBI I HRVATI NIKAD NEĆE BITI GRAĐANI NEGO SAMO I ISKLJUČIVO NARODI,I TO NAPOKON MORATE SHVATITI.PROBLEM SA VAMA JE TAJ ŠTO VI TO NIKAD NEĆETE PRIHVATITI PA MI SRBI SVAKAKO IMAMO NAMJERU OTIĆI JER NAM JE DOSADILO DA TRPIMO VAŠA MALTRETIRANJA I KAD ZAVRŠIMO KOSOVO, CRNA GORA JE SVAKAKO SRPSKA, MILO PADA USKORO,MI ODOSMO A VI OSTAJTE ZBOGOM I JEBITE SE SAMI SASOBOM JER ĆE OTIĆI I HRVATI.VOLIO BI VIDJETI KO ĆE NAM TO ZABRANITI,DA NEĆE KREPALI NATO.NIJE MI JASNO ŠTA VAM ZNAČI PUT U NATO I KAKVE GLUPOSTI VI VALJATE DA SA NJIM DOLAZE INVESTICIJE,PA KRETENI INVESTITORI DOLAZE DA POKUPUJU JEVTINO RESURSE A NE DA NAS RAZVIJU.PUT U NATO JE KAO IĆI U ČETNIKE I USTAŠE 45-e.POŠTO JE TO SAVEZ,NEMOGU REĆI SILA JER TO ZAISTA NISU,U ODLASKU .PONOVO SE VRAĆAM NA TO KAKO SI TI MNOGI KAO TI UMISLIO DA JE U BOSNI SVE VAŠE PA KAO VI NEŠTO DAJETE ŠTO SI I NAPISAO DA JE BAKIR DAO DODIKU I ČOVIĆU NEŠTO.E VIDIŠ AVDO TO JE VAŠ PROBLEM,JER ZA VAS NEMA DRŽAVE KOJE SU VAQM PUNA USTA VEĆ POSTOJI SEĆIJA SA KOJE SE DAJE. ZBOG TOGA NEMOŽEMO SKUPA JER JE TO ZAOSTALO SHVATANJE KOJE JE I RAZVALILO OTOMANSKO CARSTVO A MI SMO IZ NJEGA IZAŠLI IMA SKORO 200 GODINA.MORATE SHVATITI DA BIH NEĆE POSTOJATI KAO DRŽAVA JER JOJ JE ROK OGRANIČEN,DODUŠE VI MOŽETE SVOJ DIO KOJI VAM OSTANE TAKO ZVATI ALI NAS I HRVATA TU BITI NEĆE A VAMA DŽABA ŽELJKO KOMŠIĆ,MIRKO PEJANOVIĆ,GOJKO BERIĆ,VLASTIMIR MIJOVIĆ,JOVAN DIVJAK,IVO KOMŠIĆ,GRADIMIR GOJER,….PA GRAĐANIŠITE KOLKO VAS VOLJA,A TE VPRIČE DA ĆE BH PATRIOTE BRANITI BIH SAMO IZVOLTE DA VAM SE KONAČNO NAJEBEMO MAJKE,JER STE NAM DUŽNI STOTINE HILJADA GLAVA.AKO SE POKAJETE I BUDETE PAMETNI PRI RAZLAZU MOŽDA VAM I OPROSTIMO SVE ZAVISI OD VAS.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku