hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović odgovorio Vučiću: Hapšenje Orića u koliziji sa dobrim riječima Vučića !

Izetbegović odgovorio Vučiću: Hapšenje Orića u koliziji sa dobrim riječima Vučića !

19 Juna
23:08 2015

BaKIRSTAV7

Vlada Srbije ne podržava prijedlog rezolucije o Srebrenici koja bi trebalo da bude na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 7. jula, kazao je premijer te zemlje Aleksandar Vučić, ali je dodao da je spreman da ode u Srebrenicu i oda počast bošnjačkim žrtvama.Vučić je kazao da njegova vlada ne podržava rezoluciju koja se nameće iz inostranstva jer, kako kaže, ne doprinosi pomirenju u regiji. .

Izjave premijera Vučića za Al Jazeeru je komentirao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je rekao da Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, te Srba i Bošnjaka.

“Nažalost, ovi posljednji događaji sa hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj su u koliziji sa tim dobrim namjerama i sa dobrim riječima gospodina Vučića. Sada je po treći puta branioc Srebrenice, heroj Srebrenice, u zatvoru. I srbijanska država traži njegovo izručenje”, rekao je Izetbegović.Član Predsjedništva BiH je ocijenio da je to u koliziji sa deklarativnim izjavama o poboljšanju odnosa Srbije i BiH, te drugačijih odnosa sa Srbijom i poboljšanju odnosa Srba i Bošnjaka, kao i priznanju suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Priznavanje sudova

“Treba priznati sudove, Haški tribunal, koji je tamo kazao da se u Srebrenici desio genocid. I treba se sa tim suočit, sa onim što su učinili Škorpioni”.

Izetbegović je rekao da treba pregledati snimke ubistava dječaka i shvatiti da se to desilo 8.372 puta.

Član Predsjedništva BiH je dodao da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet bh. sudova.

“Zašto bi srbijanski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koji su tu veoma jasni”.

“Poštovanje sudova, poštovanje i respekt prema žrtvama i prema onome što se desilo u Bosni i Hercegovini bili bi neki prethodni koraci prije nego što se krene u ozbiljnije strane kada je u pitanju pomirenje i relaksacija odnosa na Balkanu”, ocijenio je Izetbegović.

Na izjavu Aleksandra Vučića da je spreman da dođe u Srebrenicu i pokloni se žrtvama reagirali su i iz Udruženja “Majke Srebrenice”.

Priznavanje genocida

Fazila Efendić iz tog udruženja je kazala: “Ako je on uistinu priznao i priznaje da je u Srebrenici bio genocid, a bio je, dobro je došao. A ako kaže da je bio zločin… Ubijte jednog čovjeka, to je zločin, a deset hiljada nevinih ubiti i raseliti cijelo Podrinje, to se ne može zvati zločin, nego genocid”.

“Svi oni koji imaju dobre namjere da dođu, dobro su došli. A svi oni koji ne mogu da reknu jasno i glasno da je u Srebrenici počinjen genocid trebaju dobro da razmisle”, poručila je Hatidža Mehmedović.

Ona je kazala da je pitanje ko će Vučiću garantirati sigurnost ako Naser Orić ne bude oslobođen, jer je upravo Srbija za Orićem raspisala potjernicu.

“Mi svi brinemo za bezbjednost svih onih koji će dolaziti. Jer vidite kakva je atmosfera napravljena baš na 20. godišnjicu, što nam je Srbija pripremila taj poklon. To je sramota. Ljudi ako su krivi, neka odgovaraju u svojoj državi”, ocijenila je Mehmedović.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku