hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović odgovorio na prozivke HDZ BiH : Pozicija kantona nije promijenjena, a sa Čovićem sam prije sastanka sa Dodikom dogovorio šta je prihvatljivo a šta ne !?

Izetbegović odgovorio na prozivke HDZ BiH : Pozicija kantona nije promijenjena, a sa Čovićem sam prije sastanka sa Dodikom dogovorio šta je prihvatljivo a šta ne !?

01 Augusta
17:26 2016

Bakecova23Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, tvrdi da nisu tačni navodi lidera Hrvatske demokratske zajednice i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da sporazum o Mehanizmu koordinacije ignorira kantone.

“Pozicija kantona nije promijenjena, i oni su u skladu s ranijim rješenjima iz mehanizma koordinacije, jednako zastupljeni u okvirima svojih ustavnih nadležnosti. S gospodinom Čovićem sam, prije sastanka u Istočnom Sarajevu, imao konsultacije i dogovorili smo se šta je prihvatljivo, a šta ne. Stoga me čudi njegova reakcija. Umjesto da pozdravi dogovor, on počinje praviti bespotreban problem oko toga”, izjavio je za Fenu Izetbegović.

Čović je kritizirao u nedjelju postignuti dogovor Izetbegovića i predsjednika bh. entiteta Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika o Mehanizmu koordinacije.

“Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU. Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbijedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz Evropske unije pokazuju da smo postigli dobra rješenja”, ističe Izetbegović.

Stvaranje krize

On naglašava da krize u Federaciji BiH nema, osim ukoliko je HDZ ne proizvede.

“A proizvešće je ako nastavi insistirati u pokušajima da ta stranka nametne pravo veta nad svim procesima. Ovom državom upravljat će se u skladu s Ustavom i zakonima, a ne voljom i željom HDZ-a da sve kontrolira. Kadrovi SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sasvim sigurno neće tražiti odobrenje HDZ-a da rade svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Čović je ranije kazao da nije bio pozvan na jučerašnji sastanak Izetbegovića i Dodika, čija je tema bila Mehanizam koordinacije i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Čović ne prihvata postignuti dogovor Izetbegovića i Dodika i smatra ga nezakonitim.

Spreman je da o svemu informira i Evropsku uniju.

“Zamjerka je vrlo jasna, dogovor je pravljen između nekoga ko u osnovi ne čini suštinu vlasti koja treba donijeti odluku o Mehanizmu koordinacije i izmjene tog dokumenta. Mi Mehanizam koordinacije imamo, on je prošao procedure Vijeća ministara, sad se ovdje vodi pitanje dopune dokumenta. Od četiri potpisana članka, članak 2 i 3 apsolutno su neprihvatljivi“, ističe Čović.

Ne spominju se kantoni

Tvrdi da, ako se precizno u članu 2 i 3 tog dokumenta spominju entiteti, onda se moraju  spomenuti i kantoni.

“Jer županije imaju ogromne ovlasti podijeljene i isključive po Ustavu. Mi smo pokrenuli proceduru i informirali gospodina [Miroslava] Lajčaka osobno. Svakako ćemo tijekom dana, pisma smo već pripremili,  informirati i naš ured u Sarajevu i EU, jer je pod njihovim okriljem pravljen sastanak, što je po meni neprihvatljivo. A s druge strane, informirat ćemo gospođu [Federicu] Mogherini i gospodina [Johannesa] Hahna, jer bojim se da su obmanuti kad je rečeno da se našao dogovor. Dogovora nema jer da bi se našao dogovor morala bi se provesti ista procedura i naravno da ćemo imati svoj stav, ako ikada dođe na razinu Vijeća ministara, vrlo jasno ćemo kazati šta mislimo o tome“, ističe Čović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da sporazum kantonima nije oduzeo ustavne nadležnosti. Očekuje da će u nedjelju postignuti dogovor uskoro dobiti i podršku svih nivoa vlasti u BiH.

“Svako će učestvovati u Mehanizmu koordinacije u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima. Mislim da će analiza koja će uslijediti – obzirom da mehanizam mora biti usvojen i na Vijeću ministara i svim drugim razinama vlasti pokazati da tu ne postoji bilo kakav sporni dio tog člana koji bi onemogućio usvajanje mehanizma koordinacije”, kazao je Zvizdić te dodao da kantoni nisu izbačeni iz sistema odlučivanja.

Zadovoljni Hahn

U međuvremenu, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozdravio je sporazum koji su postigli Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Hahn je na svom Twitter nalogu objavio da se raduje narednim koracima BiH na putu ka EU.

Nakon sporazuma u Istočnom Sarajevu stižu reakcije političkih stranaka.

Iz Saveza za bolju budućnost BiH pozdravljaju dogovor i kažu da je on dokaz postojanja općeg interesa da građani u BiH žive bolje i da evropski standardi i bolje finansijsko stanje države znače i veću stabilnost i potencijal za brži razvoj.

Naveli su da je to ohrabrenje za strane i domaće investitore.

Iz Socijaldemokratske partije BiH kritiziraju, kako kažu, kafanski ambijent u kojem se donose odluke.

‘Para vrti, gdje burgija neće’

Kažu da je zadnji susret rezultirao daljim razvlaštenjem BiH i njenih ukupnih kapaciteta kroz Mehanizam koordinacije.

Na sporazum su reagirale i Partija demokratskog progresa, kao i dio Saveza za promjene u RS-u koji čini vladajuću koaliciju na državnom nivou u BiH.

“Milorad Dodik i Željka Cvijanović ipak su se juče sastali s Bakirom Izetbegovićem i pod velikim pritiskom hroničnog nedostatka novca uspjeli da ‘usaglase’ Mehanizam koordinacije, još bitnije potpišu pismo namjere za kreditni aranžman sa MMF-om i time apsolutno dokažu tačnost narodne poslovice ‘para vrti, gdje burgija neće’. Podsjećamo javnost da je vlast u RS-u svaki korak ka EU integracijama oštro kritikovala da bi na kraju sve prihvatila. Prije podne je pričala jedno, a poslije podne potpisivala drugo…”, stoji između ostalog u saopćenju PDP-a.

Bakir Izetbegović i Milorad Dodik jučer su, u prisustvu entiteskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, postigli sporazum o Mehanizmu koordinacije, strategiji u sektoru transporta i, kako je rečeno nakon sastanka, drugim važnim pitanjima.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku