hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA : Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi

Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA : Sarajevo se pretvara u najveći klaster u Evropi

05 Avgusta
15:50 2020

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici raspravljalo o problemima koje je donijela pandemija koronavirusa, te o načinima borbe protiv posljedica pandemije sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

– Razgovarali smo o migrantskoj krizi, o izjavama predsjednika Srbije i Hrvatske, o izjavama ministra Dragana Lukača po pitanju teorrizma diljem svijeta kojeg je pokušao povezati sa BiH, o izborima koji dolaze – izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH je, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, ocijenilo da je problem u nedovoljnoj implementaciji mjera koje bi trebale da zaustave epidemiju.

– Mjere su dobre, samo se ne implementiraju. Moraju se striktnije implementirati, moraju se sankcionirati prekršioci. Sarajevo se pretvara, nažalost, u najveći klaster u Evropi i tu trebaju posebne mjere i posebna strogoća u implementaciji i tu se mora borba protiv COVID-19 osloniti snažnije na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Očekujemo od Vijeća ministara da bez odlaganja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih Budžetom institucija BiH za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemija i da se fokusira na pravovremenu nabavku vakcina za stanovništvo BiH – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o saniranju ekonomskih posljedica, predsjednik SDA je ukazao na potrebu snažnije podrške investicijama, poput izgradnje koridora Vc, brzih cesta i energetskog sektora. Predsjedništvo SDA je od Vlade FBiH i kantonalnih vlada zatražilo da hitno donesu posebne mjere koje se odnose na pomoć najugroženijim sektorima, poput hotelijerstva i turizma.

– U vezi afere „Respiratori“, skrećem pažnju na izvještaj Institua za mjeriteljstvo BiH, koji je jedini ovlašten da daje stručno mišljenje o ovim pitanjima. Ocjena ovog Instituta je da su respiratori namijenjeni prevashodno za stacionarnu upotrebu. To nisu mobilni respiratori. Mogu biti korišteni i kao mobilni. Vrijeme je da se konačno izvrši raspodjela po medicinskim ustanovama na području FBiH – kazao je predsjednik SDA.

Govoreći o problemu migrantske krize, Predsjedništvo SDA je uputilo poziv Ministarstvu sigurnosti BiH da hitno sačini plan mjera sa jasno definiranim ciljevima, nosiocima aktivnostima, rokovima i potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima sa osnovna dva cilja, a to su bolja kontrola granice i usporeniji ulazak migranata u BiH.

– Pod dva, za one koji već jesu u BiH, smještaj u migracionim centrima ne može biti u ovakvoj masi prisutni među domicijelnim stanovništvom u gradovima BiH – dodao je Izetbegović.

Podržana je peticija Majki Srebrenice kojom se od visokog predstavnika traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i poništenje odlikovanja ratnim zločincima u entitetu RS. Kada je u pitanju put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), Predsjedništvo SDA je pozdravilo ispunjavanje tri prioriteta.

– Mislimo da imamo šansu da ubrzano usvojimo sljedeća tri: Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa i Zakon o VSTV-u. Time bi bio napravljen snažan iskorak na evropskom putu BiH. Sve je to moguće uraditi u sljedeća dva mjeseca – ocijenio je Izetbegović.

Osvrnuo se predsjednik SDA i na pokušaje povezivanja izbornog modela u Mostaru sa rješenjem za Travnik, što su, smatra on, potpuno neutemeljene pretenzije.

– Mislim da služe isključivo u neke predizborne svrhe. U svakom slučaju, SDA nikada nije učestvovala u takvim kombinacijama, niti će ikada i od toga nema ništa. Čim prođu izbori, ta tema će se skinuti sa dnevnog reda – poručio je Izetbegović.

SDA je uputila poziv svim probosanskim strankama na zajednički nastup u Mostaru, sa jedinstvenom listom za Gradsko vijeće.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Zavid
    Zavid 05 Avgusta, 18:32

    U tački 4.u kojoj se govori o respiatorima vidi se da se radi o prevari jer je već utvrđeno da nisu za stacionarnu upotrebu. Moguće je da su kupili druge ili da će poturiti respiratore koji su donacija EU, samo će skinuti oznake o donaciji EU. Druga važna činjenica je da su danas ukinute mjere zabrane protiv glavnih aktera afere respiratori. Na ovaj način imovina stečena krivičnim djelom/ima ostaje u džepovima izvršilaca kr. djela, a Izetbegović je otkrio da je on kadija koji legalizuje kriminal. Ovo je primjer kako neko ne bude kažnjen iako to mora biti, dok neko drugi bude kažnjen. Što znači da su ljudi koji budu kažnjeni u stvari diskrimimirani. U Kur'anu se ponašanje Izetbegovića zove zakidanje pri mjerenju a onaj ko to radi zove se zulumćar. One koji takve slijede kao i one koji sa njima žive na kraju čeka genocid. To je ujedno poziv svim probosanskim kriminalcima da se učlane u SDA

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku