hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović konačno progovorio : Referendum je probni balon za otcjepljenje Republike Srpske !

Izetbegović konačno progovorio : Referendum je probni balon za otcjepljenje Republike Srpske !

15 Augusta
19:01 2016

Izetbegovic-Bakir1MKKolegij Stranke demokratske akcije smatra da najavljeni referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske predstavlja „najflagrantije kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma od vremena kada je on potpisan“, izjavio je predsjednik stranke Bakir Izetbeović.

Nakon sjednice Kolegija, izetbegović je kazao da se radi o prvom pokušaju organizacije antidejtonskog djelovanja iz RS-a.Dodao je kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije kazao da će prije ili kasnije biti organizovan referendum o otcjepljenju tog bh. entiteta.

„Pomenuti referendum je probni balon za otcjepljenje Republike Srpske od BiH. Rušenje mirovnog sporazuma vodit će rušenju mira u našoj državi i u ovom dijelu Evrope. To se planira uraditi 2018. godine. Rušeći Ustav BiH i državne institucije,  vodi se u bezakonje, anarhiju, haos i nesigurnost“, kazao je Izetbegović.

Cijena referenduma 700.000 eura

Ranije u ponedjeljak, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma Siniša Karan kazao je da će referendum koštati nešto više od 700.000 eura.Referendum bi trebao biti održan 25. septembra, sedam dana prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Entitetski Ustavni sud prošle sedmice donio je odluku da referendum ne ugrožava vitalne interese bošnjačkog naroda u RS-u, koji mu se protivi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem prošle godine ocijenio je neustavnim Zakon o praznicima Republike Srpske.Karan je naglasio da nema nijednog argumenta za neodržavanje referenduma, ističući da bilo ko ko osporava legalitet referenduma to može činiti samo sa aspekta sile, a ne prava.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku